(Добош Галина. Праця як молитва (30 постатей випускників Івано-Франківського медичного фахового коледжу). — Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2020. — 168с., іл..) .

        

Окрасою травня 2021 року для мене стала радісна подія — напередодні  Всесвітнього дня медичної сестри отримала подарунок  (2 книги, блокнот з ручкою, календарики та іменний пакет, все з емблемою коледжу) від директора коледжу Володимира Стасюка, а в день свята — 12 травня взяла участь у відеоконференції, приуроченій  презентації книги-спогадів «Праця як молитва», про нас, випускників. Книга присвячена 30-річчю незалежності України. У відеоконференції, модератором якої був директор фахового коледжу Володимир Васильович Стасюк, взяли участь Галина Добош — автор і редактор, заслужена журналістка України, Наталія Ружило — обласний експерт з медсестринства, Галина Варивода — голова Асоціації медсестер Івано-Франківська, Наталія Бирчак — голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, а також герої книги.

Спогади про наш заклад дуже дорогі, через те що саме тут ми здобули знання зі своєї професії, тут нас навчили гуманно ставитися до людей, цінувати їхнє здоров’я. Прикладом цього були дорогі наші викладачі — Гавриш Григорій Григорович, Миргородська Неля Іванівна, Касьянова Віра Андріївна, Якубів Катерина Юріївна, Свйонтек Ірина Владиславівна та  багато інших.

Приємно, що цю естафету людяності, добра, гуманності підхопили наступні покоління викладачів, так само і теперішнє керівництво навчального закладу, і сьогоднішні викладачі, хоча вони далеко молодші від нас, випускників 60-70 років. Дуже приємно, що в цих людей в білих халатах у грудях б’ється серце добра, любові, милосердя.

Для мене було повною несподіванкою взяти участь у цьому проєкті.

Така книжка про наш навчальний заклад є неоціненним виданням, адже справді, що написано пером, то залишається навіки.

Це нам тішить серце. Цю книжку і наступну, що планується проєктом, як той найдорожчий скарб, ми зможемо передати своїм дітям, внукам, щоб вони так само будували своє життя на засадах доброти і уваги до людей.

Тому хочу щиро подякувати Володимиру Васильовичу Стасюку — директору коледжу, випускникові 1971 року, автору ідеї-проєкту, та Галині Костянтинівні Добош, заслуженій журналістці України і побажати енергії та творчої наснаги у праці, довгих років життя. Хай доля збагачує вас життєвою силою, вдячністю за добрі справи, а мир і злагода, душевна гармонія крокують поруч з вами!

Мені відрадно, що у книгу потрапила і я, в першу тридцятку постатей випускників Івано-Франківського медичного фахового коледжу.

Книгу читала зворушено,  на одному подиху з першої до останньої сторінки. Довідалася, що на проєкт відгукнулося 30 випускників з різних куточків нашої області. Вони працюють в різних закладах охорони здоров’я і за різними напрямками медицини, у різний час закінчували навчальний заклад, який нас і об’єднав, і в якому ми започаткували свій медичний життєпис. набиралися знань, досвіду, відкривали незвідані сторінки медицини від своїх добрих порадників, наставників — викладачів. У книжці відчувається висока майстерність та фаховість авторки Галини Добош, яка зуміла з любов’ю і натхненням написати ці душевні розмаїті історії про життя випускників, про їх працю, доброту, справжній гуманізм та професіоналізм. На мій погляд, книга не була б такою цікавою, якісно виданою, якби не  висока фаховість і сумлінність автора ідеї та відповідального за випуск — Володимира Стасюка та авторки і літературної редакторки Галини Добош, дизайнера-поліграфіста Івана Земана. А тому хочеться щиро побажати творцям  книги нових професійних здобутків. Нехай у душі не гасне вогонь любові до книги, до життя, до людей, до милої серцю України.

Вартує продовжити цей проєкт тому,  що це дійсно важлива справа — зафіксувати на сторінках книги історію нашого славного закладу, історію життя його випускників, той професійний подвиг наших викладачів, які були і залишаються для нас взірцем і в житті, і в професійній роботі.

Сьогоднішня подія надовго залишиться в пам’яті, наповнить душу світлими і чистими емоціями. Дякую всім учасникам цього зібрання, що подарували нам хвилини справжньої душевної радості, зігріли любов’ю наші серця і душі.

Хай завжди буде благословенна добром і миром, простелена щасливою долею ваша, медики,  життєва  дорога.

Марія  ПОРОХ,

випускниця 1974 року,

членкиня  Клубу інтелігенції 

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта,

м. Косів.

Світлини  Наталії Юрової