22 квітня відбулася прес-конференція на тему: “Корупційний скандал у Національній спілці письменників”. 

Учасниками дискусії були голова Київської організації НСПУ Володимир Даниленко, секретар НСПУ кабінету молодого автора Леся Мудрак, поет Віктор Неборак та секретар ревізійної комісії НСПУ Наталя Клименко.
Після засідання правління Спілки, голова Михайло Сидоржевський і головний бухгалтер Віра Саламаха були звинувачені в неправильному використанні спілчанського майна, багатьох порушеннях фінансової діяльності, списування на великі суми боргів за аренду, затримка зарплати працівникам до 3 місяців та подання недостовірної інформації щодо доходів та витрат НСПУ у 2015 році. Також стало відомо про використання Михайлом Сидоржевським у звітних документах електронних підписів покійного голови Віктора Баранова.
Через незастосування ринкової вартості за квадратний метр на вулиці Банковій, 2 Спілка недоотримує 2 мільйони 700 тисяч за рік.
“Спілка — авторитарна модель та “уламок” Радянської системи. Туди приймають людей, щоб потім виключати. Голова зовсім не бачить нових стратегій, куди рухати Спілку. А приймальна комісія робить все можливе, щоб до організії не потрапила перспективна молодь. В основі знаходяться люди, яким вже 70-80 років”, — прокоментував ситуацію Володимир Даниленко.
Наразі Національна спілка письменників України є організацією, у якій переслідують за критику і діють тіньові схеми економічної діяльності. А голова НСПУ Михайло Сидоржевський, за словами організаторів, зрадив людей, що привели його до влади та законсервував старі адміністративні методи управління.
“Нам потрібна була хоч якась фінансова підтримка для нових цікавих проектів, але кожен раз нам відмовляли. Фінансові звіти завжди були представленні в усному вигляді, тобто їх просто зачитували. Нібито у письмовому варіанті звіту ми нічого не зрозуміємо. Зараз головним завданням залишається зробити Спілку сучасною та модернізованою”, — додала Леся Мудрак.
Мудрак також закликала всіх “бути мудрими тому, що різким переворотом ніхто нічого не доб’ється”.
“На мою думку, Спілка приречена. Там тільки завдяки приватним контактам вдається вирішувати якісь питання”, — Віктор Неборак.
За антикорупційну діяльність була виключена зі Спілки Галина Тарасюк, за критику колишнього голови НСПУ — Марія Якубовська, а вже 21 квітня за справедливу критику шахрайських методів управління голови НСПУ Михайла Сидоржевського було виключено із Секретаріату Володимира Даниленка.

VJ-News