Щороку, 22 січня, українці відзначають День Соборності, присвячений проголошенню Української Народної Республіки 22 січня 1918 р.) та оформленню Акту Злуки між УНР та Західно-Українською Республікою (22 січня 1919 р.).

День Соборності – важливий день для українців, особливо у наш час. Наша єдність – наша зброя!

І тому, саме сьогодні, в стінах Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей, відбулась презентація електронної версії збірника патріотичних творів здобувачів загальної середньої та позашкільної освіти Дніпропетровщини «Розповім про подвиг-2023».

У книзі зібрано твори переможців та фіналістів обласного літературного конкурсу «Розповім про подвиг». Цей збірник є другим у серії.  У своїх творах юні таланти Дніпропетровщини оспівують героїчний образ нашого захисника – мужнього воїна, який захищає рідну землю, свободу українського народу від рашистської навали.

Нагороди переможцям вручила натхненниця, ініціаторка проведення і донька члена НСПУ, поета Михайла Селезньова – Ірина Селезньова.

Юних переможців вітали письменниці, членкині журі, редакторки збірника – Еліна Заржицька та Олена Швець-Васіна.

Е. Заржицька розказала, що більшість робіт учасників неможливо було читати без сліз. А робіт було чимало – аж 525. «До книги ми відібрали спогади дітей про близьких та рідних – батьків, братів, родичів, сусідів, які віддали життя за нашу свободу, – зазначила письменниця».

Олена Швець-Васіна продекламувала свої вірші з нової збірки «А ми живемо» і наголосила, що рада успіху своїх молодих і талановитих колег по перу. «Сподіваюсь  незабаром написати музику й виконати пісню саме на вірші когось із вас, – зронила Олена Іванівна».

Також вона заспівала пісню на слова незабутнього Михайла Селезньова «Ласкаво просимо».

Наостанок учасники імпрези відтворили ланцюг Єдності. Адже у заході взяли участь не тільки юнаки та юнки області, але й молодь та бібліотекарки Луганщини.

«В єдності – наша сила, – промовила директор бібліотеки Ольга Прокопович-Ткаченко. – Дякуємо усім, хто продовжує боротьбу. Пам’ятаємо усіх, хто віддав своє життя за Україну. Слава Україні!»

Новий збірник, як і минулорічний, можна читати тут – http://biblio-child.dp.ua/elektronni-knyhy

Пресслужба ДОО НСПУ