З нагоди цьогорічного «Міжнародного дня дій на захист річок, води і життя» коаліція «Врятуймо Полісся» (#SavePolesia) запускає петицію, щоб дозволити широкій громадськості проголосувати задля порятунку найбільшої водно-болотної території в Європі.

 

Цієї неділі, 14 березня 2021 року, люди з усього світу відзначатимуть «Міжнародний день дій на захист річок, води і життя». Тепер кожен з вас може долучитися до свята і підписати нашу петицію проти запропонованого водного шляху E40, який безповоротно негативно вплине на деякі з річок, що залишилися в Європі і які ще вільно протікають,  та переріже саме серце Полісся.

Ми закликаємо уряди Білорусі, Польщі та України:

  • зупинити всі плани з будівництва компонентів водного шляху Е40; включаючи порт Нижні Жари в Білорусі, дамбу Сяржево в Польщі та днопоглиблення річки Прип’ять в Україні;
  • провести всебічну стратегічну оцінку ризиків та переваг водного шляху E40 для формування стратегічного рішення;
  • проаналізувати залізничні альтернативи, щоб визначити найбільш економічний та стійкий транспортний варіант для сполучення Балтійського та Чорного морів;
  • зміцнити місцеву економіку, використовуючи величезний потенціал Полісся для природного туризму;
  • захистити природу світового класу Полісся та інші цінні ландшафти уздовж диких річок, яким загрожує запропонований водний шлях E40.

Є багато людей, які ніколи не чули про Полісся, європейську Амазонку. Це одна з найбільш біорізноманітних та культурно багатих частин Європи. Від цього залежить виживання багатьох видів, що перебувають під загрозою зникнення у всьому світі, зокрема європейських бізонів, сірих вовків та євразійської рисі, а також мільйонів перелітних птахів. Полісся є найважливішим середовищем для розмноження водної очеретянки – найрідкіснішої мігруючої птахи в Європі. Цей незайманий ландшафт має не лише величезну природну цінність, але також забезпечує незмірну користь для місцевих громад та національних економік.

Але над цією прихованою перлиною нависла екологічна катастрофа. Уряди Білорусі, Польщі та України хочуть створити водний шлях E40 довжиною 2000 км, що з’єднує Чорне море і Балтію. Крок за кроком національні уряди починають будувати водний шлях Е40. Для його будівництва деякі з останніх основних неушкоджених річок Європи, зокрема Прип’ять і Вісла, потребують днопоглиблення, загородження греблями, випрямлення та поглиблення. Якщо будівництво триватиме, це матиме згубний вплив на все життя в Поліссі.

НЕЦУ