…Ця книга, таки, насправдішня антологія (буквально з грецької: збірник різноманіття кольорів-квітів). Проваджу мову про видання „Поезії і прози голоси”, Дрогобич, „Коло”, 491 с., 2021р. Під добряче цупкою заламінованою палітуркою зібрано представлені твори всіх нинішніх письменників Львівської організації Національної спілки письменників України. Одразу скажу, не пригадую, аналогічних книжок по інших письменницьких осередках в Україні. Не відважуся тут сказати „…і поза нею”, втім, припускаю, що такі видання, є рідкісними з огляду на трудомістку їх підготовку та обсяг поліграфічних видатків. Отож, цей проєкт Олеся Дяка, саме він є промоутером, достойний уваги не лише в регіоні, але й загальноукраїнської; а, можливо, й поза тим…

Вдамся до цитації автора авангардного слова до антології Богдана Смоляка: „…що казати передмовою світоглядно-художніх (естетичних, моральних, релігійно-філософських) сутностей, пошуком яких переймаюсь як зацікавлений читач цієї книги? Вони озиваються до мене позамежовим сприйняттям віри-надії-любові, заповідаючи катарсис відновлення навіть по спаленій грані”. Автор переднього слова не ставить собі надзавдань, з огляду на жанрову приналежність тексту. Але, виразно рефлексуючи, ділиться з читачем, як обраним, так і назагал. Антологія ж приурочена до 80-річчя від дня заснування Львівської обласної організації Національної спілки письменників України, а це зобов’язує. Саме тому, передмовну есею сприймаю, як певну дослідницьку притчу на майбутнє, опановуючи відкритість можливостей. Отож, „часопростір цього письменницького слова” невичерпно заможній. Беру для акценту окремі імена за алфавітом: Ніна Бічуя, Леся Бернакевич, Оксана Бігун, Ірина Вовк, Роман Горак, Роман Дідула, Олесь Дяк, Микола Ільницький, Надія Ковалик, Юрій Коваль, Зіновій Легкий, Оксана Лозова, Марія Людкевич, Надія Мориквас, Ярослава Павличко, Ігор Павлюк, Галина Пагутяк, Микола Петренко, Любов Проць, Левко Різник, Віктор Романюк, Роман Скиба, Андрій Содомора, Василь Стефак, Богдан Стельмах, Богдан Чепурко, Марія Чумарна, Петро Шкраб’юк, Ольга Яворська. З огляду на певні умови писаного мною, не можу тут вичерпно назвати усіх письменників-достойників: авторів антології. Тож ось, читайте цю книжку і багато почерпнете-відчуєте.
…Цікаво та слушно, скажу я вам, якби подібні видання з’явилися й у інших письменницьких осередках України; з певним обмінним фондом. А згодом, формуючи конкретну програму робочих й обмінних колекцій у всіх письменницьких організаціях. Було б це не просто добре, але ще й корисно… Більше б пізнали один одного, через художні тексти творящих.
Насамкінець додам лише те, що в оформленні антології використано твори живопису та графіки Віктора Москалюка, Еммануїла Миська, Романа Безпалківа, Зіновія Кецала, Олеся Ноги, Ярослава Крука, Ореста Білоуса, Богдана Мусієвського, Василя Щеглюка, Романа Гериновича, Катерини Немири, Богдана Смоляка, Петра Сидорчука, Романа Квітневого.
Одне слово, цей видавничий проєкт стосується багатьох-багатьох талановитих та вкрай зацікавлених людей. Нехай щастить… Сьогодні та завше.

Віктор Палинський