Нові можливості для юного покоління біженців з України відкрила українська громада  м. Гайльбронн у Німеччині під час святкування Міжнародного дня захисту дітей. Активістів підтримала  місцева влада: Агнес Кріснер,  мер міста з питань освіти, культури та міграційної політики була присутня на заході і стала «парасолькою» для українських дітей.

Ідея про створення центру, головним завданням якого буде збереження ідентичності маленьких українців, які вимушено, в наслідок війни нав’язаної росією, покинули разом з батьками рідну країну. Українська громада поставила завдання – збереження етнічної та культурної приналежності нашої молоді до рідного народу.

Важливою частиною нашого суспільства є діти. Вони мають право на безпеку, захист, щасливе дитинство. Але на долю українських дітей випали  страшні роки, коли путінські війська прийшли на нашу землю, позбавивши їх життєвих радощів, принісши горе у кожну домівку, у кожне маленьке серце, у якому поселився сум, страх, невпевненість.

Ми, дорослі, повинні як ніколи, берегти наше майбутнє. За це вдячні кожній країні, яка прихистила наших дітей з їхніми родинами. Вдячні фрау  Агнес Крістнер, яка у Гайльбронні від імені влади, опікується дитячими садочками, школами.

Як сказала мер міста, попри те, що дуже тяжко впоратися з величезним  раптовим напливом дітей, а їх було понад 500 осіб, потрібно було терміново приймати рішення про забезпечення малечі  дитячими садочками, учнів навчанням у школах. У цьому процесі зіткнулися освітяни з проблемами, які вирішують щоденно.

Відкрити приміщення для дітей обговорювалася не один раз українською громадою. В основі домінувала головна думка – зберегти україномовну молодь, створити умови щоб вони берегли рідне слово як скарб, як звукову матерію, як духовну опору.  У цьому їм повинні допомогти дорослі. 

Кожному з батьків хочеться щоб діти виросли розумними і успішними. Для цього існує один шлях  – через книжку. Вона дає розум, розвиває фантазію, навчає мислити, аналізувати.

Для того щоб дитина читала, вона повинна бачити батьків з книжкою. Бо сім’я є зразком і моделлю поведінки. Все що бачить на зорі свого життя малеча, те й перенесе на себе у майбутньому.

Тому щовечора дітлахи повинні бачити маму або тата з книжкою біля ліжечка і засинати під казочку.

Найкращий подарунок дитині – книжка.

Якщо хочете добра, читайте самі і привчайте  тих, кому дали життя, – це мій погляд письменника на проблему збереження  самоусвідомлення та визначення свого Я у великому життєвому просторі.

Анастасія Козак, громадська діячка, зробила невеликий екскурс у минуле, довжиною у два роки. Поділилася думками щодо створення освітнього центру.  Ось що хвилює активістку: починаючи з різдвяних свят 2023 року, до нас звертаються біженці, які живуть в дуже несприятливих умовах: у 5-кімнатній квартирі можуть проживати до 13 осіб. У тому числі в одній кімнаті мама і двоє дітей.  Така ситуація з біженцями призвела до того, що дитячі садки, та школи майже не мали вільних місць. Для малечі домашнє ув’язнення тривало по  2-3 місяці. 

Ось чому  українська громада  працювалиа над вирішенням цієї проблеми. Хочеться щоб діти не забували рідну мову, а також набували знання німецької.

Планується розвивати дітей інтелектуально: знайомити з літературою, читати казки,  вірші, оповідання. Нам пощастило мати в українській громаді письменницю Віру Марущак, з Миколаєва, яка написала 10 книжок казок, і буде проводити заняття, виховуючи інтерес до читання в тому числі і через ілюстрацію казок. Вивчати разом з дітками творчість провідних письменників України.

Буде також перегляд мультфільмів, навчання премудростям традиційних дитячих пісень,  в ігровій формі  вивчення німецької. 

Також є прагненя до ранньої музичної освіти, для цього є музикант, Вячеслав Коліца, який має досвід викладання у навчальних закладах. Він  продемонстрував присутнім гру на 40 інструментах, запросив діточок розвивати свої музичні здібності.

Хочемо почати активну роботу з червня 2024 року.

Протягом двох років  створилася стійка команда, яка організовує мітинги та інші заходи. Вдячні за вагомий вклад у цю справу Вірі Марущак, журналістці і письменниці,  активістці, волонтерці. Вона є рупором нашої роботи, фіксує  історичні події сьогодення, розповідає через засоби масової інформації про наше місто, громаду, події, пропагує українське слово

Кожна родина  має досвід входження дітей у німецькомовне середовище. Середовище, яке змінило світ українських дітей. Вони потрапили у нові колективи, зіткнулися з новими обставинами. Про ті  випробування, які доводиться проходити  розповіла мама, активістка Анна Федоренко.  Вона та її чоловік Олександр Величко мають багато цікавих ідей, які будуть обговорені на батьківських зборах. 

На заході  священник та молитвою просив у Господа благословення на добрі справи! Української громади.

Присутніх зворушив виступ  дітлахів, які  читали вірші українських поетів та співали німецькі пісні! Звучало українське слово Тараса Шевченка, який незримо був присутнім на цьому дійстві не тільки віршем, прочитаним Рінатом Грековим,  а й Кобзарем, який прикрашав книжкову виставку.

А ще  привітали Анастасію Козак,  з днем народження засновницю та голову нашої громади. Були квіти, подарунки, пісні. І на закінчення всіх пригощали найсмачнішими у світі українськими стравами!

Ось таким святково-казковим видався Міжнародний день захисту дітей для тих, хто був присутнім на заході!

Закладено підвалини території щасливого дитинства. Це був початок. Продовження буде…

 Віра Марущак,

письменниця, журналістка

Leave a Reply

Your email address will not be published.