Роман-бестселлер, який описує погляд очевидця на українську колонізацію на заході Канади «Сини землі», один із найуспішніших українськомовних творів Америки, художня енциклопедія традиційної культури і народної психології – все це про трилогію Іллі Киріяка «Сини землі». Цьогоріч виповнюється 130 років від дня нароження автора цього роману, і в Києві побачило світ унікальне перевидання роману, книга щедро ілюстрована картинами Вільяма Курилика і містить детальні редакторські коментарі до тексту. Всі права на твір «Сини землі» в Україні належать ГО «Київське Богоявленське Ставропігійне братство», книга вийшла за підтримки Посольства Канади в Україні.

На цьогорічному 25-му Форумі видавців у Львові відбулася презентація нового видання роману-трилогії «Сини землі» за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука, голови Київського Богояленського Ставропігійного братства, фундатора проекту Олександра Сагана, голови Союзу українців самостійної Канади, фундатора проекту Петра Кондрі, директора видавництва «Світ знань», виконавця проекту Сергія Маслакова.
«Це видання публікується у 150-ту річницю Конфедерації Канади і присвячене першим поселенцям-емігрантам з України, які 125 років тому приїхали на безлюдні терени західної Канади. Вони приїхали, шукаючи волі, миру і освіти, а також з надією на краще життя для своїх дітей. Це є правдою для України і сьогодні, оскільки її громадяни борються за побудову незалежної демократичної держави з рівними правами і можливостями для всіх», – зазначає Петро Кондра.
У рамках презентації своїм дослідженням відображення покутської традиційної культури в романі Іллі Киріяка «Сини землі» поділилася завідувач науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури Учбово-методичного центру культури Буковини, кандидат філологічних наук Іванна Стеф’юк, яка виокремила такі вектори наукового пошуку: календарна та родинна обрядовість українців у еміграції, традиційна культура як чинник етнічної пам’яті, збереження та популяризація обрядів крізь призму родинного виховання.
Аби перенести відвідувача у атмосферу мовної сугестії, для всіх присутніх спеціально підготовано театральну читку уривку з роману «Весілля Єлисавети» з елементами етнографічної реконструкції.
Як засвідчив інтерес до перевиданого роману-трилогії, порушені в «Синах землі» теми актуальні і потрібні сучасному читачеві України та зарубіжжя.

Фото Ольги Слободян