26 липня у виставковій залі краєзнавчого музею відбулися відкриття виставки з нагоди 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України та презентація збірника Миколи Проціва «Отець Теодор Кордуба – священик-аристократ».

Присутніх благословили молитвою отці Володимир Зайчук, Омелян Легета і Лев Кметко. Про 1030-літнє хрещення Київської Русі-України князем Володимиром, його велике значення в історії та розвитку нашої держави, про представлені експонати виставки говорили директор краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Надія Голод, о. Володимир Зайчук, завідувач фондами музею Наталія Бойко, директор музею книги Лілія Зінчук та інші. Порадували співом учасниці народного аматорського жіночого камерного хору «Глорія» церкви Пр. Трійці та міської ради (художній керівник Євгенія Біркова).
Про своє нове видання із серії «З шухляди Миколи Проціва» – «Отець Теодор Кордуба – священик-аристократ» розповів сам автор, заступник директора музею з наукової роботи, краєзнавець Микола Проців. У збірник на пошану отця Теодора Кордуби (1846 – 1928), котрий 40 років служив Церкві і громаді на Бережанщині (1888 – 1927), увійшли краєзнавчі статті М. Проціва й публікації з різних часописів, у яких ідеться про моменти життя цього знаного духівника, почесного крилошанина, декана й пароха в Бережанах, громадського діяча й патріота. Отець Теодор Кордуба брав активну участь у житті місцевої громади: був членом та очільником товариств святих Петра і Павла, «Руської бесіди», «Червоного Хреста», читальні «Просвіти» й кредитної спілки «Надія». Займав відповідальні посади – члена комісії крайової для переведення податку, делегата до ради окружної в Бережанах, голови ради шкільної місцевої в Посухові та Раю, радника міста, інспектора доріг крайових, голови Церковного братства. Він охрестив, повінчав і відспівав тисячі прихожан, перебудував церкву та збудував нове проборство.
У 1891 році отець Теодор брав участь у Львівському соборі, приймав із канонічними візитаціями трьох галицьких митрополитів – вірмено-католицького архиєпископа й митрополита Ісаака Миколая Ісаковича (1893), кардинала Сильвестра Сембратовича (1897) і Андрея Шептицького (1901).
Книжка розрахована на широке коло читачів: науковців, краєзнавців, учителів, учнів, студентів, усіх, хто цікавиться минулим і сьогоденням Бережан і краю.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.