На хуторі Кулеби біля с. Нараїв Бережанського району відбувся традиційний фестиваль повстанської пісні «Чорна вишиванка». У числі гостей фестивалю були голова районної держадміністрації Володимир Петровський, заступник голови районної ради Роман Висоцький, голова ВГО «Союз Українок» Ореслава Хомик, депутат обласної ради Ольга Поляк, представники влади і громадськості трьох областей – Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської (хутір знаходиться на межі трьох областей).

Вітальне слово виголосив ініціатор та організатор проведення фестивалів «Чорна вишиванка», депутат Львівської обласної ради, уродженець с. Стратин Рогатинського району, родич одного з героїв Кулебської трагедії Роман Лопушанський. Фестиваль повстанської пісні «Чорна вишиванка», як зазначив п. Роман, є даниною шани нинішніх поколінь молодим звитяжцям Сім відважних юнаків зі зброєю протистояли двом сотням енкаведистів. Сім борців за волю України загинули тут у 1941 р. від рук сталінських посіпак.
На відзнаку геройської смерті незламних українців краяни спорудили пам’ятну стелу з сімома хрестами, що здалека нагадують птахів, які відлітають у вирій. Галичани пам’ятають, як у 1939 році сюди увійшли радянські війська, як проводилась примусова колективізація, репресії, знущання, вивезення людей до Сибіру. Почала активно діяти Організація Укра¬їнських Націоналістів. У селах Стратин та Добринів Рогатинського району сформувались підпільні групи ОУН, які не лише ідеологічно не сприймали радянської влади, але й вдавалися до збройного опору. Група складалася з семи чоловік віком 18 – 27 років: Володимир Лопушанський (18 років), Максим Шуран та Григорій Шкапій (по 19 років), Богдан Гульовський та Іван Галай (по 21 р.), Василь Солтис (25 р.), Григорій Москаль (27 р.).
У ніч із 21 на 22 лютого 1941 року енкаведисти провели акцію зі знищення підпільників. Великий загін енкаведистів (200 осіб) виїхав із Бережан до Стратина. Хутір Кулеби оточили з усіх боків. У нерівному бою всі семеро повстанців героїчно загинули. Їхні тіла енкаведисти поклали на сани, накрили брезентом і повезли до Бережан. Досі невідомо, де закопані тіла героїв-повстанців. На місці загибелі підпільників на хуторі Кулеби ще в 1941 році земляки насипали символічну могилу. І хоч за радянських часів могилу зрівняли з землею, люди продовжували відвіду¬вати її таємно. 12 липня 1997 року на місці трагедії відбулося освячення меморіального пам’ятника борцям за волю України. Ініціатором його відкриття, основним проек¬тантом і виконавцем оздоблювальних робіт став Юліан Павлів, уродженець села Нараїв, доцент університету “Львівська політехніка”. Пам’ятник із тризубом героям-підпільни¬кам споруджений у Стра¬тині в 1942 році. З приходом більшовиків стратинці перенесли його на кладовище, а тризуб закопали. У 1995 році пам’ятник відновили, а в 2002 р. один із селян під час оранки городу випадково знайшов і тризуб, який пролежав у землі 58 років.
Священики відслужили панахиду-реквієм за полеглими повстанцями, Героями Небесної Сотні, учасниками війни на сході України з російсько-терористичними угрупуваннями.
Фестивальну програму представили виступи аматорів сцени Бережанщини, Перемишлянського району Львівської області та Рогатинського району Івано-Франківської області. На сцені виступили чоловічий вокальний дует клубу с. Нараїв у складі Володимира Двірняка та Івана Свинарика, мішаний вокальний ансамбль Нараївського клубу (кер. Іван Свинарик), хор місцевої церкви Зіслання Святого Духа (регент Лілія Химинець). Звучали вірші та пісні у виконанні учнів Нараївської школи (готували юних аматорів Марія Проскуренко та Олег Пашуля). Чудово декламувала вірші дипломант районного огляду-конкурсу читців поезій Т. Шевченка Мар’яна Свинарик.
Далі програму продовжили учасники зразкового театру «Зернятко» районного Будинку культури і театральний колектив Нараївського сільського будинку культури, які представили літературно-музичну композицію «Герої України». Ролі виконували Галина Єлісевич, Юрій Вільчинський, Оксана Зверховська (диктори – Леся Метельська та Анатолій Онишків). В епізодах ролі Героїв зіграли Олег Маланій, Іван Свинарик та інші. Гарно виступили також жіночий вокальний ансамбль Волицького клубу (кер. Надія Чорнойван), солісти-вокалісти вокально-естрадної студії «Арт-Крок» (кер. Роксолана і Роман Видиші), зразковий дитячий хореографічний колектив «Водограй» (балетмейстер Ірина Бурчак) із хореографічною композицією «Не шуми, калино» та ін. Солістка танцювального колективу Ольга Сорочан презентувала зворушливу композицію «Дівоча журба». Усі виступи глядачі зустрічали гучними оплесками.
Ми покликані завжди пам’ятати й шанувати імена та подвиги нескорених борців, підпільників ОУН і УПА, Героїв Небесної Сотні, воїнів-Героїв, учасників війни на сході країни, котрі оберігають наш спокій, ціною здоров’я і життя захищають рідну землю від ворожих московських пропутінських агресорів. І хай нас надихає на це подвиг Героїв Кулебської трагедії!

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.
На світлинах: під час фестивалю повстанської пісні «Чорна вишиванка» на хуторі Кулеби (с. Нараїв).

13592648_763747743765177_8146060238989396458_n

13612327_763747800431838_3826916615748774672_n

image001

image002

Кулеби фест

фест. Чорна виш (1)

фест. Чорна виш

фест. Чорна вишив