Завдяки отриманому гранту від Українського культурного фонду Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. Лягіна провела заходи в рамках Відкритого літературного фестивалю «BookKids Fest».

Метою заходу було привернення уваги суспільства та громади Миколаєва та Миколаївської області до необхідності виховання у дітей потреби, навиків і культури читання, популяризації престижності читання української дитячої літератури, загалом – отримання доброї освіти і знань, а також популяризація творів сучасних українських письменників, зокрема миколаївських, що пишуть для дітей та підлітків.
У рамках фестивалю проводилися творчі зустрічі в школах та бібліотеках області. З юними читачами поспілкувались відомі миколаївські письменники Віра Марущак, Людмила Чижова, Тетяна Свірська, Олександр Мачула, Галина Запорожченко, Ольга Славна, Геннадій Борисов. Приємним сюрпризом для дітей були подарунки – книги з автографами письменників за майстерне художнє читання і рекламу їх творів. Творчі зустрічі з письменниками відбулися протягом 4-х днів в Новоодеському, Вознесенському, Вітовському, Березанському, Веселиніському, Снігурівському та Арбузинськму районах. Кожна з бібліотек – учасниць «BookKids Fest» – отримала комплекти книг, а саме: Марущак В.І. «Вязочка казок», Чижова Л.Я. «Зварю тобі борщику» та Збірка «Живлюща сила ємигії» у 3-х томах (Для дошкільнят, Для початкової школи, Для старшокласників).

м. Миколаїв
1 жовтня у Миколаївській обласні бібліотеці для дітей ім. В.О.Лягіна відбулося Урочисте відкриття Відкритого літературного фестивалю «BooKids Fest», в якому взяли участь миколаївські письменники, педагоги, книговидавці, творчі колективи Заводського будинку культури м.Миколаєва. На святі були присутні діти – учні ЗОШ № 13 та № 51, які стали активиними учасниками інтерактива з письменниками, учасниками «BooKids Fest», а саме: Вірою Марущак, Тетяною Свірською, Людмилою Чижовою, Олександром Мачулою, Дарьєю Лукьяненко.
В рамках фестиваля також було здійснено 12 Творчих зустрічей письменників з дітьми, жителями Миколаївської області.

с. Костянтинівка Новоодеського району, м. Нова Одеса
2 жовтня 2019 р. в Новоодеському районі висадився літературний десант. Це в гості до читачів Костянтинівської сільської бібліотеки-філії та учнів 2-4 класів ЗОШ № 2 м. Нова Одеса завітали Миколаївські письменники: Віра Марущак, Тетяна Свірська, Галина Запорожченко та працівники Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.Лягіна на чолі з директором бібліотеки Тетяною Анатолівною Жаворонок.
Зустрічі пройшли в святково прикрашених залах сільської ради та школи. Для всіх присутніх, бібліотекарями Костянтинівської сільської бібліотеки-філії та Новоодеської районної дитячої бібліотеки було оформлено книжкові виставки-інсталяції «Читаємо твори літераторів-краян». Зустрічі пройшла дуже цікаво, діти жваво спілкувалися з письменниками, із захопленням слухали дитячі віршики, гуморески та презентації нових книг. Віра Марущак (лауреат обласної премії ім. Миколи Аркаса (2002) в номінації «Народна творчість і художня діяльність», член Національної спілки письменників України (2007) та Національної спілки журналістів України (1981) а з січня 2018 року – голова Миколаївської обласної організації НСПУ) презентувала свої нові книжечки «Веселятко» та «Вязочка казок». Тетяна Свірська, член НСПУ, представила збірку віршів для дітей «Сонячний зайчик», видану в рамках нової обласної Програми підтримки вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження у Миколаївській області на 2013-2014 роки. Галина Запорожченко познайомила присутніх з книгою «Мазепа», за яку нагороджена диломом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Пантелеймона Куліша і подарувала цю книгу читачам районної бібліотеки для дітей.
А потім, звичайно, автограф-сесія та колективні фото на згадку про чудову зустріч, яка надовго залишиться в дитячих серцях.

Вознесенськ
2 жовтня 2019 р. Творчі зустрічі продовжилися на Вознещенщині. Учасниками «BookKids Fest» стали Дитяча бібліотека КЗ «Бібліотечна мережа м.Вознесенська» та Вознесенській загальноосвітній школі-інтернат «Обдарованість».
Віра Марущак, Тетяна Свірська та Галина Запорожченко зустрілися з учнями п’ятих та шостих класів ЗОШ № 7 м. Вознесеька та дітьми, що відвідують школу-інтернат «Обдарованість». А також на фестиваль завітали директор директор КЗ «Бібліотечна мережа м. Вознесенська» Валентина Гідулян, педагоги та бібліотекарі.
У програмі зустрічі були: інтерактивні спілкування, презентації книг, автограф-сесії.
Поетичний світ обдарованої Тетяни Свірської вже з першої її розповіді зачарував своїми творами і бібліотекарів і дітей. Яка багата кольорами її поетична палітра опису природи, спогадів про своє дитинство та свою батьківщину. Ми б її слухали та слухали зачаровано, пригадавши щось своє. І ми матимемо змогу прочитати її книги: «Із вічністю наодинці» та «Подорож у дивне, або нова казка», які вона нам подарувала і в якій є дуже багато цінних порад на все життя. Ось деякі з них: «Все, що насправді цінне потребує справжніх зусиль», «Добре і світле не зникає безслідно, як і те, що робилося з любов’ю для когось», «Віддаючи іншим свою любов, турботу – ми ніколи не збідніємо». І ми впевнені, що літературний талант Тетяни Свірської також ніколи не збідніє, і в її творах ми ще не раз знайдемо для себе поради про головні цінності нашого життя.
Віра Марущак – Кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, яка є автором багатьох прозових творів, провела цікаве невимушене спілкування з користувачами дитячої бібліотеки, які вже прочитали її твір для дітей «Пригоди Нюмочки», а ще познайомила з новим виданням , яке називається «Веселятко» з барвистими та цікавими ілюстраціями, де є таке корисне для всіх батьків звернення: «Якщо ви хочете, щоб ваше маля зростало розумним, добрим, уважним, подбайте про його духовний та естетичний світ змалечку – читайте разом із ним книжки».
Цікаво пройшла зустріч з письменницею Галиною Запорожченко. Вона прочитала уривки своїх творів та познайомила з новим виданням – ліро-епічною поемою «Мазепа», яка присвячена гетьманові України Івану Мазепі. Письменниця цю книгу подарувала бібліотеці, тож діти зможуть більше дізнатися про цього видатного гетьмана.
Чекаючи на зустріч з письменниками, діти познайомилися з книжковою виставкою «Літературне сузір`я Миколаївщини», де зібрані твори письменників нашого рідного краю, а потім малювали улюблених героїв цих творів, які виставили на стенді «Намалюю літературні перлини». Була організована автогрф-сесія, де кожна дитина отримала автограф письменниць.
Ця зустріч відкрила для нас нові імена талановитих та цікавих письменників – земляків і залишила в наших серцях бажання прочитати ще більше їх творів.
2 жовтня в рамках «BookKids Fest» Творчі зустрічі також пройшли у Вітовському районі, а саме: Творча зустріч з Людмилою Чижовою у Мішково-Погорілівської загальноосвітній санаторній школі-інтернату та Творча зустріч з Олександром Мачулою та Геннадієм Борисовим у Грейговській сільській бібліотеці-філії.

Широкий Лан
3 жовтня «BookKids Fest» продовжився у Веселинівськму та Березанському районах.
Творча зустріч з Ольгою Славною та Олександром Мачулою відбулася Калинівській сільській бібліотеки-філії Березанського району. Захід проходив у загальноосвітній школі.
Творча зустріч з Вірою Марущак, Галиною Запорожченко та Тетяною Свірською відбулася в Широколанівській спеціальній загальноосвітній загальноосвітня школа-інтернат Веселинівського району.

Снігурівка
8 жовтня «BookKids Fest» завітав на Снігурівщину. День був дуже насичений, Творчі зустрічі з Вірою Марущак та Тетяною Свірською відбулися в:
Кобзарцівській загальноосвітній школі (зустріч була організована Кобзарцівською сільською бібліотеко-філією), Снігурівській районній бібліотека для дітей та Снігурівській загальноосвітній школі №3.
Зустріч дітей із письменниками була щирою і неймовірно емоційною. Діти з радістю спілкувалися з авторами, слухали їхні твори. Маленьким слухачам сподобалася чудова поезія авторів, адже написана вона про них і для них, у ній – світ перших дитячих здивувань і захоплень, сприйняття всього оточуючого очима цікавої маленької дитини. Цікаво і невимушено гості розповіли про свої перші літературні спроби, історію написання книжок, про те, що надихає їх на творчість. Дотепно відповіли на численні дитячі запитання і, звичайно, читали свої нові вірші, які не залишили байдужими ні дітей, ні дорослих. Зустріч залишила в дитячих серцях тепло і радість від спілкування, бажання прочитати ще більше творів Віри Іванівни Марущак і Тетяни Дмитрівни Свірської. Завершилася зустріч автограф-сесією та колективним фото на пам’ять.

Арбузинка
10 жовтня – останній день «BooKids Fest». І останньою зупинкою фестивалю стала Арбузинщина. Маленькі читачі Арбузинської районної бібліотеки для дітей мали чудову нагоду поспілкуватися і послухати твори у виконанні їх землячки, автора – Віри Іванівни Марущак. Спілківання вийшло дуже тепле, діти слухали уривки з її творів, взяли участь в інтерактиві з письменницею. А на згадку про цю зустріч кожен з них отримав ще й автограф від Віри Іванівни.

Подіум-дискусія
4 жовтня, у рамках Відкритого літературного фестивалю «Bookids Fest», у Миколаївській обласній бібліотеці для дітей ім. В.О. Лягіна відбулася професійна подіум-дискусія «Як залучити дітей до читання сучасних українських книг?».
Відкрили захід та підкреслили значимість теми Димитров Михайло Федорович, начальник управління культури, національностей та релігій Миколаївської облдержадміністрації, Шуляр Василь Іванович, директор Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, доктор педагогічних наук, доцент, заслужений учитель України, Жайворонок Тетяна Анатоліївна, директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О. Лягіна, заслужений працівник культури України, Віра Марущак, голова Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України.
Головною метою заходу було обговорення основних больових точок стану читання дітьми сучасної української книжки, а саме: особливості читацької діяльності дітей покоління Z і окремі методики залучення до читання; проблеми, досягнення і можливості бібліотек в просуванні, промоції сучасної української книжки; українська книжка для дітей та підлітків: криза або розквіт у сучасному медіа суспільстві; участь і надбання місцевих авторів у процесі залучення дітей до читання.
Спікерами дискусії стали: представники влади (Гладун Світлана Миколаївна, секретар постійної комісії з питань культури, науки і освіти, сім’ї та молоді, спорту Миколаївської обласної ради); науковці Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (Гич Галина Миколаївна, завідувач кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент, Лукьяненко Дарія В’ячеславівна, доцент кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти, кандидат філологічних наук), провідні фахівці бібліотечних установ Миколаївщини (провідні фахівці Миколаївської обласної бібліотеки для дітей, Сєвач Галина Федорівна, завідувачка Веселинівської дитячої бібліотеки-філії Комунального закладу «Публічна бібліотека» Веселинівської селищної ради, Мороз Наталія Костянтинівна, завідувачка Березнегуватської районної бібліотеки для дітей), керівники видавництв (Румянцева Ганна Валеріївна, директорка видавництва «Іліон», Гудим Ірина Олександрівна, директорка ПП «Гудим І.О.»), дитячі миколаївські письменники (Марущак Віра Іванівна, голова Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України, Свірська Тетяна Дмитрівна, Мачула Олександр Миколайович) представили власну візію розв’язання проблем на прикладі демонстрації ефективних рішень, дій, партнерства зі свого досвіду роботи.
Наприкінці заходу учасники дійшли висновку, що процес залучення дітей до читання сучасних українських книг потребує об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін, адже, як відомо «Дитина читає – Україна процвітає!»

Вознесенька школа-інтернат

Вознесенька школа-інтернат

 

Калинівка

Калинівка

 

Мачула О.

Мачула О.

 

Широколанівка

Широколанівка