19 серпня, на Спаса, в Залі літературної слави Львівської письменницької організації відбулася церемонія вручення нагород переможцям сьомої поспіль Львівської обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди за 2022 рік та представлення п’ятого тому антології патріотичної поезії «Жовто-блакитна любов».

Першу премію отримала Оксана Лозова за книги «Цвіт коріння» і «Час не минає»; другу премію – Петро Шкраб’юк за книгу «Портрет з осені»; третю премію – Ганна Вівчар за книгу «Мушля часу».

Цього року, через доволі слабку якість текстів запропонованих поетичних збірок молодих письменників, журі вирішило не присуджувати заохочувальний диплом «Молода надія».

З натхненним словом виступили письменники, представники влади, громадські діячі, гості літературного свята. Серед них – заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Іван Собко, письменник і громадсько-політичний діяч Василь Куйбіда, голова правління Благодійного фонду Святої Марії Магдалини Іванна Михайлишин, від імені журі – знана письменниця Ольга Кіс та інші. Модератор дійства – письменник, заслужений діяч мистецтв України, голова журі Премії Олесь Дяк зауважив, що «сьогоднішнє свято могло б і не відбутися, якби наші воїни-герої так завзято не тлумили московитів по всій лінії фронту. Якби наші герої-повстанці часів ОУН-УПА не стояли не на життя, а на смерть. Серед них – Катерина Мандрик-Куйбіда – патронеса нашої Премії, зв’язкова УПА, багатолітній в’язень радянських концтаборів, відома поетеса, одна з найактивніших членкинь «Просвіти» в останні роки свого життя». Пан Іван Собко наголосив, що «Львівська ОВА виконує свою державотворчу і нормотворчу місію, пам’ятаючи про таких особистостей, як Катерина Мандрик-Куйбіда». І додав, що «обласна адміністрація робить усе, щоб у цей  важкий для України час поповнювати бібліотечні фонди». Пані Іванна Михайлишин не без гордості інформувала присутніх про активну творчу співпрацю Благодійного фонду Святої Марії Магдалини зі Львівською письменницькою організацією, а також взяла участь у представленні п’ятого тому антології патріотичної поезії «Жовто-блакитна любов», до видання якого Фонд, очолюваний нею, безпосередньо причетний, як меценат.

Прес-служба Львівської обласної організації НСПУ