Чеснота є рисою або властивістю, яка вважається морально доброю і, таким чином, оцінюється як основа моральних законів, принципів і цінностей. Персональні чесноти є характеристикою етичних цінностей особи. Здається , що найцінніше в людині це чесність й наполегливість. Не всі вродилися талановитими, але наполегливість зробить навіть з “сіренької миші” видатну в своїй справі людину. Така зможе допомогти багатьом іншим. У нашому світі так не вистачає відповідальних та наполегливих людей.

Але без чесності жодний не зможе стати Людиною. Часто ми потрапляємо у складні ситуації, коли здається , що весь світ проти тебе. Лише чесно признавшись собі у своїй відповідальності за те, що трапилося, можна подолати безвихідь, й мужньо піднятися знову на боротьбу за людяність, милосердя та відданість своїй мрії.
Не злякатися серед юрби, йти крізь життєві труднощі, любити й сподіватися можливо лише з чесністю і наполегливістю.
Є мудрий вислів: віра веде до перемоги, а сумніви – до поразки. Через сумніви людина часто програє, оскільки її дії стають слабкими та нерішучими. Віра надихає на повні зусилля. Необхідна віра в себе, віра в інших, віра в долю і в Бога. Проте віра не повинна бути сліпою.
Як у калейдоскопі переливаються дорогоцінними гранями багатющі нюанси людських чеснот…
Бути добрим означає намагатись зрозуміти почуття іншої людини і відповісти на ці почуття. В доброму серці живуть сила, мудрість, прощення. Розуміючи і приймаючи інших такими як є, добра людина не має поганих почуттів. Доброта допомагає людині легко відмовитись від власних вигод заради того, щоби комусь допомогти
Мати гідність – означає поважати себе, цінити себе як неповторну духовну особистість. Пізнаючи себе, проникаючи в суть свого внутрішнього світу, людина відкриває істинну гідність, сховану в глибині душі.
Життєрадісність – це більше, ніж посмішка на обличчі, це – радість у серці. Вона підтримує дух людини і служить іншим. Життєрадісна людина подібна до розкритої пахущої квітки, яка дарує щастя кожному, хто опинився поряд з нею.
Природний стан душі – це легкість. Легкість дарує відкритість у спілкуванні, ясність погляду, розкриває внутрішнє джерело творчості і натхнення.
У любові тисячі граней, і в кожній – своє світло, своє щастя і свої пахощі: любов до країни, до істини, справедливості, до своєї справи, до людей, природи, Бога. Любити – означає віддавати, не маючи думки одержати щось взамін.
Як теплі промені сонця підтримують слабкий паросток, так і почуття милосердя дарує втіху і підтримку серцям в цьому суворому світі. Дати гарну пораду і силу йти правильним шляхом, допомогти людині усвідомити істину і зробити правильний вибір – це вияв милосердя. Милосердя – це не лише м’якість або співчуття. Бути милосердним – означає допомогти людині повернути самоповагу і гідність.
Символ мудрості – лебідь, який здатен відрізнити перлини від каменів: він збирає лише перлини і не торкається каменів. Мудра людина вміє відрізнити правильне від неправильного, благодатне від шкідливого, корисне від марного і зробити вірний вибір.
Істинна мужність виявляється у самовладанні і точному виконанні свого обов’язку навіть у важких обставинах. Мужня людина здатна прийняти будь-яке важке завдання і витримати будь-яку неприємну ситуацію без тіні збентеження. Мужність – це моральна готовність вистояти в момент небезпеки.
Невтомність пов’язана не стільки з тілом, скільки зі станом духу. Звичайно, у тіла є межі можливостей, однак сильна душа може подолати їх у момент потреби і не відчувати себе вичерпаною. Бути невтомним – означає ніколи не допускати внутрішньої спустошеності, підтримувати відчуття яскравості, різноманітності і краси життя, особливо – любов.
Взяти на себе відповідальність – це спосіб розбудити свої сплячі сили, таланти, свій потенціал. Усвідомлювати свою відповідальність за стан, стосунки з іншими, за атмосферу, яка панує навколо, – означає стати незалежним. Не варто чекати, коли зміняться інші, треба самому зробити перший крок. Це риса лідера.
Бути спокійним не означає бути пасивним, нудьгувати або байдуже ставитись до ситуації та оточуючих. Спокійний стан розуму допомагає зберігати емоційну стабільність, незалежно від зовнішніх обставин, і завдяки цьому приймати правильне рішення і діяти правильно. Спокій – це позитивний стан розуму, вільний від внутрішніх конфліктів. У спокої є і любов, і терпіння, і мудрість.
“Жити просто і мислити піднесено” – це життєвий принцип великих душ. Великим душам не треба витрачати час, гроші і енергію, щоб справити враження на інших своїм блиском. Вони не намагаються показати, що вони кращі за інших.
Рішучість допомагає досягти успіху в усіх сферах життя. Бути рішучим – це не означає йти напролом. Просто треба мати внутрішнє переконання, що завдання буде виконане, тримати перед собою чітку мету і спокійно, з любов’ю, крок за кроком йти до неї. Якщо думка буде рішучою, то знайдеться і спосіб виконати завдання, і людина обов’язково досягне успіху. Рішучість – це крила, які легко переносять через гори перешкод до поставленої мети.
Бути дисциплінованим – означає виконувати правила, які підтримують порядок в житті. Дисципліна приносить безпеку і полегшує життя. В дійсності, дотримуватись чіткої системи – це природний стан. Для потягу природно рухатись рейками. Для річки природно текти між берегами. Якщо порядок порушується, це приносить багато складнощів і великі збитки.
Одне з найбільших бажань у сучасному світі – це бажання бути вільним. Без свободи неможливе щастя. Всі прагнуть свободи і люблять свободу. Проте невірне розуміння свободи може посіяти в суспільстві вседозволеність, руйнування і хаос. Навіть живучи у незалежних державах, люди залишаються у власних “залізних путах” гніву, прив’язаності, его, жадібності та насильства: йде внутрішня боротьба.
Смирення – це такий ступінь присвячення, коли ви не чекаєте ні від кого визнання. Смиренна людина не бажає для себе особливих умов і не чекає багато від інших, тому до неї не приходить розчарування. Вона не відчуває, що її чогось позбавили, не приймає похвали, не намагається прославитись. Вона діє, маючи мотив служіння і просто відчуваючи себе інструментом для здійснення цього завдання.
Спека і холод, світло і темрява по-своєму вкладають свій внесок, щоб виріс гарний врожай. Співпрацювати – означає знайти можливість застосувати свої таланти і особливості, зуміти використати особливості інших для виконання завдань, нікого не відсторонюючи. Співпраця дає можливість кожному учаснику зробити крок, нехай і найменший, і завдяки спільним зусиллям досягти вершини.
Щастя – це найкраща їжа для душі, воно наповнює душу силою. Щастя робить складні завдання простими, а важкі – легкими. Відчуття істинного щастя виліковує від хвороби печалі. Щаслива людина впевнена в собі.
Терпіння – це чеснота і сила, а не слабкість. Коли ми маємо терпіння, ми можемо залишатись внутрішньо спокійними і щасливими. Терпіння – не означає залишити все як є і просто витерпіти це. Істинне терпіння допомагає не уникати несприятливої ситуації, а брати в ній участь і вирішувати її.
“Поважайте – і вас будуть поважати” – це чудова істина. Поважати інших здатний лише той, у кого є самоповага. Навіть маленький гвинтик грає свою важливу роль у великому механізмі, що складається з множини частин. Так само цінною є кожна людина в цьому світі. Кожен важливий, бо кожен – неповторний.
Основа задоволення – внутрішнє багатство і активне ставлення до життя. Бути задоволеним не означає ліниво сидіти, нічого не робити і заявляти, що вам нічого не потрібно, ви й так усім задоволені. Бездіяльність не приносить задоволення. Людина почуває себе задоволеною, коли їй треба було багато зробити і вона з цим впоралась. Задоволення буде лише тоді, коли є прогрес, рух вперед.
Чесність – це одна з головних чеснот. Вона надає цілісності життю, тому що наше внутрішнє і зовнішнє “я”, як у дзеркалі, відображують одне одного. Це цілковита ясність, прозорість, як у бездоганного діаманта, який не сховати. Вона дозволяє встановити гарні стосунки, тому що викликає любов, повагу і глибоку довіру інших. Вона притягує любов Бога.
Ентузіазм і натхнення, наснага і захоплення – подібні крилам душі. Ентузіазм наповнює життя новизною, радістю та істинним задоволенням. Він створює відчуття свята, надає смаку життю. Без ентузіазму життя стає нудним.

Зиновій Бичко, НСЖУ