Євген Маланюк ще на початку 50-х років XX ст. виснував думку, що нечитання знесе Україну зі світу: «Лискучі літери слави! / Це ж наш голос, од муки іржавий, / Крізь криваві тумани цих хижих років / Просурмив металеве слово: держава» (Євген Маланюк, «Так. Читайте й жахайтесь!»). 

Побачило світ друге число часопису за 2024 рік. Притаманне йому постійність темі. Якщо у першому числі «БЖ» він оповідав не просту історію відкриття пам’ятника Василеві Стефанику в Коломиї перед гімназією, то у свіжому числі Володимир Федорук, київський академік, розповідає про відкриття пам’ятника українським борцям за волю України, де колись лякав світ  брехливий постамент рашистам, теперішнім поневолювачам неньки-України… Сей внесок зробив столичний скульптор Володимир Шолудько. Його рукам притаманна меморіальна дошка великому поетові Тарасові Мельничуку в Чернівцях. Зрештою, перераховувати всі достоїнства цього автора – марна справа, що й зробив у своїй публікації Олександр Касянович. Плідність його доробків справді прирівнюється до мистецького часопису, котрий видає Київ.

Приверне й увагу гідне відзначення 75-річчя Володимира Івасюка, де й поезії, присвячені Генієві музики і слова, і п’єса Мирослава Лазарука «Літо пізніх жоржин». Приваблюють добірки поетів, котрих застала війна в Києві (Василь Куйбіда нині мешкає в столиці). Гуцульська добірка Василя Шкургана. Особливо подивувала потужна добірка Олени Герасим’юк, яка минулого тижня була нагороджена літературно-мистецькою премією «Князь роси імені Тараса Мельничука», колишня учасниця найзапекліших боїв з орками, виступаючи перед студентками-філологинями подивувала усіх присутніх високим стилем волонтерки, справжньої майстрині слова, про се їй промовляли й відомі поети,   декан філфаку ЧНУ імені Юрія Федьковича Борис Бунчук, кандидатка філологічних наук Світлана Кирилюк, обоє також лауреати премії Князь роси імена Тараса Мельничука, зрештою, й сама аудиторія. Хто передплачує часопис, і публікація на його сторінках, прекрасна добірка віршів Оленки Герасимʼюк. Зрештою, побачите й нову поетичну публікацію Антоніни Царук з Кропивницького. Потужно представлена й мала проза такими іменами, як  Олександри Гандзюк, Романа Киселюка.

Кандидат політичних наук Михайло Павлюк розповідає про свою поїздку до Румунії. Його політичний екскурс також вдало доповнює військову тематику, як і розповідь Станіслава Новицького про лірику «Жіноче слово про війну. Екзистенція тилу», поетеси з Вінниці Ірини Зеленської.

Петро Засенко оповідає з видавничої практики «Твердим пером про дотепне», підготувавши матеріал «Навіщо людство потерпає, а дурощів не полишає».

Глибинними спогадами про геніальну творчість поета, прозаїка й кіномистця Миколу Вінграновського діляться його колишні сусіди міста Первомайська Олександр Островерщенко й Віктор Максименко, досі ще не перейменованого на місто Вінграновськ, хоча йшлося про це кілька років тому в літературній пресі. Хто це зробить – невідомо. Може, хоч зараз хтось відгукнеться?! Гідно відзначив 100-літній ювілей Сергія Параджанова й Київ, Івано-Франківськ, заразом і з Чернівцями, надрукувавши з мистецького клубу «Автограф» потужний матеріал за кількома підписами, в тому числі й Оксани Ровенчак. Доповнити сказане можна і про наші взаємини з вірменським народом, де свого часу презентував свою книжку Василь Куйбіда, котра вийшла вірменською мовою. Євген Скрипник подав матеріал про пісенного генія «Моє життя це – моя пісня», котра допомагала Україні в усі часи завойовувати світову славу й непорушність, де йдеться про Олександра Кошиця.

Можна й потрібно згадати оповідь про знаменитого композитора Сидора Воробкевича та його потужну творчість і розповідь Нестора  Бучка про внучку князя Ярослава Мудрого Блаженної Едігни, багато інших розповідей котрі безумовно розширять наші читацькі інтереси. Доречно згадати і про бібліографію, де рецензує книжку Бориса Бунчука «Відпустка восени», котра нещодавно побачила світ у Києві, видавничий центр «Академія», 2023 року.

Зрештою, доречно нагадати, що передплата на «БЖ» триває повсякчас, до цього треба скерувати кошти на рік 270 грн., надіславши їх на рахунок головного редактора 3800678844233, зазначивши, на що передбачені кошти. То ж, шановні друзі, чекаємо спілкування з Вами. З повагою  головний редактор МИРОСЛАВ ЛАЗАРУК.

Мирослав ЛАЗАРУК, м. Чернівці

Leave a Reply

Your email address will not be published.