(Про книгу: Любов Сердунич, «Таємниці двохсот місяців» (Есе-колодар). – Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2021, – іл.)

.
У захоплюючій книзі, яку створила письменниця-просвітниця Любов Сердунич, дуже багато сказано про кожний місяць року з позиції української нації. Тут чимало цікавої інформації про місяці та їх історію, побічні народні назви, дуже давні і сучасні, їх походження цих назв, а також державні та давні народні свята і пам’ятні дні в кожному місяці року, приказки, прислів’я, прикмети кожного місяця, зокрема, прикмети погоди на кожен день будь-якого року, тобто народні передбачення погоди в кожному місяці на щодень.
Свою книжку авторка починає з есе про березень, тому що у березні в давнину починався новий рік. Наприклад, про березень дізнаємося, що особливо важливим було 1 (14) березня: день Явдохи, а по-давньому – Яв Духа (с. 10). 4 березня – Маніяк (с. 17). Можна поміркувати про походження цієї цікавої назви. Тут є важливий корінь «Ман» і подібність до слова «маньяк» (людина з хворобливою пристрастю), корінь слова – такий само, як і в імені Ману (в індійській міфології це – перший предок, прабатько всіх людей). Отже, ще є що досліджувати, а збірка спонукає до цього.
22 квітня – Міжнародний день Землі (с. 23). Так сталося, що таке велике всесвітнє свято випало на день народження В. І. Леніна. Це випадковий збіг чи зроблено навмисне? Можливо, 22 квітня як День Землі запровадили ті самі ленінці, які влаштували Нобелівську премію комуністові Паблові Неруді?
15 квітня – Яровит («ярий витязь», войовничий дух), храм якого був у Волегасті до ХІІ ст. (с. 24). Виникає запитання: що таке Велегаст?
Зі збірки стає відомо, що було багато повстань і війн проти християнізації України (с. 40 – 41), зокрема, про жерців-бодричів, які 1066 року повстали проти християнізації Венедської держави (с. 41). Хто ці бодричі?
«Загалом християнська інквізиція замордувала 25 млн арійців!!!» (с. 42). Вражаюче число! З цього випливає, що християнські інквізитори були попередниками фашистів ХХ століття.
6 серпня – Яблучний Спас, Паликопа.
Цікаво дізнатися, що у давньоруській (давньоукраїнській) мові була офіційна назва вересня: руєн (по-народному – ревун). Подібні назви дотепер зберегли серби («руян») і чехи («рієн»), щоправда, остання назва – для жовтня.
Збірка членкині НСПУ Любові Сердунич «Таємниці двохсот місяців» – не лише просвітницька, інформативна, пізнавальна, а й фольклорна, етнографічна, а також літературна, позаяк містить і художні твори (поезію та прозу) авторки про місяці.
У збірці є особливі факти, які спонукають задуматися, щось доповнити або уточнити, тобто пошукати інформацію на ту чи іншу тему. І це добре. Продовжую читання з роздумами і дякую дослідниці, Любові Сердунич, за цікаву, оригінальну збірку!
Віталій Матеуш,
член ВТС «КЛУ», чл. НСКУ, м. Хмельницький

2 коментарі

  1. Галина Лозко

    Шановна “письменниця-просвітниця”! Як Вам не соромно? Берете факти з моєї книжки – наукового дослідження календаря наших Предків “Коло Свароже”, і спотворюєте всі дати свят, які встановлені шляхом наукового аналізу й наукового відновлення. Вашу діяльність оцінюю як ШКІДНИЦЬКУ! Зворожини (Осінні Діди) це субота перед 26 жовтня, а Мокоша (Осінні Баби) – п’ятниця перед 28 жовтня, до чого тут Ваші фантазії? Не вводьте людей в оману!

    • Любов

      На жаль, Вашої книжки і в очі не бачила, шановна пані Галино. Дати свят пишу не по-своєму, себто не спотворюю, а пишу так, як знаходжу в дослідників. Рада б і Ваші дослідження поширювати, але ФБ не показує мені їх. А щодо дат, то тут, справді, таке розмаїття! Пора б уже сісти за круглий стіл і прийти до спільного знаменника, аби ми не звинувачували один одного. Та це вже не від мене залежить, а, зокрема, й від Вас… Щиро дякую за інформацію! АЛЕ й Ваша відрізняється від инших… Цитувала й Вас я, й не раз. Мабуть, більше не буду. То, може, передусім претензії мають бути до тих, хто перекручує і спотворює? Розумію, що у Вас говорить славолюбство, проте перебрати чиюсь славу мені не грозить… А щоб дошукуватись, хто перший сказав, дослідив чи поширив кожну думку, це треба мати 508 годин у добі, бо у 24-годинній я сплю 2 – 3 години… Я поширюю інформацію людям, мені головне – аби люди знали ПРО НАШЕ. Від багатьох чула, що людей в оману вводите якраз Ви…