Як на мене, це питання не тривіальне. Господь наділив своє твориво містичною властивістю – його розуміють усі, в кого є мозок.

Сканування мозку собак виявило, що вони сприймають мову так само, як і людина, і тільки тоді по-справжньому щасливі, коли слова похвали збігаються із тоном.
Згідно з дослідженням, опублікованому у престижному журналі Science (Наука), собаки розуміють, що означають деякі людські слова.
Угорські вчені вперше у світі провели експеримент – навчили 13 собак добровільно лягти у МРТ сканер, щоб контролювати те, що відбувається у їхньому мозку, коли дослідники говорять з ними.
Вони виявили, що мозок собаки обробляє мову так само, як і людський: права півкуля відповідає за емоції, а ліва – за зміст.
І лише тоді, коли обидві сторони мозку погодилися, що почули похвалу, собака по-справжньому почувається щасливою, – інформує видання The Independent.
Японські вчені з’ясували, що домашні кішки можуть відрізнити власні імена від інших слів, які вимовляють люди, і навіть імен інших кішок, які живуть разом з ними. Дослідники використовували метод звикання-відвикання, який часто використовується в експериментах з дітьми.
При цьому багато власників кішок впевнені, що їх вихованці можуть розуміти досить велику кількість слів, а також дізнаватися власне ім’я. Це, однак, до сих пір не було доведено експериментально: в чому саме через те, що здатність до комунікації кішок вивчається рідше, ніж спілкування собак з їх господарями і іншими людьми.
Отож, мова людей має специфічні флюїди, що дозволяють розуміти її іншими створіннями, як кажуть, братами нашими меншими.

Зиновій Бичко