До 210-річчя з дня народження Великого Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка у форматі онлайн зустрічі протягом трьох днів пройшов цикл читацьких рандеву «Завжди сучасний Т.Г. Шевченко у просторі й часі», які організували Дніпропетровска обласна бібліотека для дітей та Дніпропетровська обласна організація НСПУ.

Учні 7-х і 8-х класів Дніпровського ліцею № 91 та 6-х і 7-х класів СШ № 147 поспілкувалися з дитячою письменницею Еліною Заржицькою.

Еліна Іванівна презентувала упорядкований нею збірник оповідань про дитинство Тараса Шевченка «Йому тринадцятий минало…», у якому представлено 29 оповідань з дитинства Тараса Шевченка.

Здобувачі освіти дізнались, що до написання цих творів долучилися письменники не тільки з України, а й Болгарії, Франції, Польщі, Канади, США. Упорядниця та співавторка збірника розповіла учням, що ілюстрації до оповідань робили самі діти та підлітки. Зустріч з письменницею пройшла наче на одному диханні.

Учасники зустрічей із цікавістю задавали різні запитання, які стосуються письменницької майстерні: «Що найскладніше було під час упорядкування збірника? Як письменники придумують назви своїм творам? Чи памʼятає письменниця своє знайомство із літературними класиками, коли навчалася в школі?»

Презентуючи своє оповідання зі збірки «Йому тринадцятий минало…», Еліна Заржицька поділилася, як виникла задумка використати легенду про козачку Стешу. Також учні довідались про цікаву книгу письменниці «Легенди про козаків», написану з використанням історичних архівних відомостей, оповідань саме про наш Дніпровський край. І це особливо цінно, оскільки читаючи такі твори, дізнаємося про історію та героїв рідного краю.

11 березня керівник секції літератури для дітей та юнацтва «Джерело» при ДОО НСПУ Еліна Заржицька взяла участь у роботі журі міського конкурсу декламаторського мистецтва для здобувачів освіти «Пряма мова». 48 учасників різних вікових категорій – від 8 до 16 років змагались в акторській майстерності та чіткості декламації поезій Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Сергія Жадана, Ганни Світличної, Олександра Олеся, Василя Симоненка. Учасники заходу отримали дипломи учасників, а переможці – цінні подарунки.

Письменська спільнота працює над тим, щоб захопливих зустрічей із дітьми та підлітками проводилось якомога більше.

Пресслужба ДОО НСПУ