У серці кожного українця назавжди закарбована дата 24 серпня. Саме в цей день країна відзначає День Незалежності.

Незалежність – це те, що потребує кожна жива істота від народження. Навіть найменша травинка, пташка чи тваринка. А що говорити про людей? Понад 1000 років українці – від початку створення своєї держави – налаштовані відстоювати свою незалежність: як народу, як нації, як особистості. Відстоювати і словом, і у важкій борні.

Цей рік теж не став винятком. Зараз український народ зібрав усі свої сили та можливості, щоб відстояти незалежність. Не бути рабом сусіда-загарбника. Виховувати дітей та онуків у безпеці та любові до рідної землі.

Кожен з нас не просто виконує свій обов’язок. Ми віддаємо всі сили та знання, вміння та талант, щоб вільною була люба Україна. Але, як не гірко, боротьба не буває без жертв. Без крові. Без непоправних втрат. І ми маємо пам’ятати про тих, хто віддав своє життя за народ, за рідну землю, за свободу. Серед них є й діячі культури та мистецтв – письменники, музиканти, актори, художники.

24 серпня Дніпропетровська обласна організація НСПУ та Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей провели урочистий захід з метою вшанування пам’яті колег. Тих, кого ми знали особисто, про яких чули, тих, чиєю творчістю надихались.

Згадали і очільника Донецької обласної організації НСПУ, професора Маріупольського університету Богдана Слющинського, і поета та блогера Гліба Бабіча, головного диригента Херсонського музично-драматичного театру ім. М. Куліша Юрія Керпатена, заслуженого артиста України, соліста балету Олександра Шаповала, музикантку Світлану Семєйкіну, вокалістку Крістіну Спіцину, письменницю Вікторію Амеліну, дитячого письменника Володимира Вакуленка і багатьох інших.

З Володимиром були знайомі дніпровські письменниці Ольга Рєпіна, Еліна Заржицька, Лариса Омельченко. Вони поділилась своїми спогадами про цього талановитого поета й прозаїка, турботливого батька і полум’яного патріота. Діяльність Володимира Вакуленка була дуже різноплановою, але завжди потрбною, цікавою й оригінальною. Про це у спогадах йшлося і в розповідях громадської діячки, засновниці й кураторки Фундації української книги в Угорщині Уляни Княгинецької та Золотої письменниці України Любові Відути зі Львова, які приєднались до заходу онлайн.

Прозвучали пісні на вірші Володимира. Їх виконали особисто дніпровські композиторки Валентина Фалькова і Олена Швець-Васіна. Вірші поета декламували молоді письменниці та фахівчині бібліотеки.

Голова ДОО НСПУ Фідель Сухоніс наголосив, що письменники Дніпропетровщини назавжди збережуть пам’ять про тих, хто мужньо відстоював Незалежність України. І не важливо, яким чином – зі зброєю в руках або словом. Бо Слово іноді така ж могутня зброя, як і автомат.

Герої та їх героїчні вчинки ми не забудемо. Вони житимуть вічно.

Як житиме та процвітатиме наша рідна держава.

Письменники Дніпропетровщини щиро дякують адміністрації Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей та особисто директорку Ольгу Прокопович-Ткаченко за високий рівень організації заходу та фахівчиню Ольгу Чернишенко за професійне відео зупроводження.

Еліна Заржицька