Слова: Олексій Потапенко. Музика: Настя Каменських

Загояться всі рани,
Розчиниться вся кров,
Колись мене побачиш ти
Квітучою ізнов,
Я подарую чисте небо –
І прийде весна колись,
Коли закінчиться війна!
.
Приспів:
Тому що я – Україна!
Я витримаю біль!
Я захищу тебе від куль,
Що в мене цілять звідусіль!
Тому що я сильна! Я подолаю все,
Бо ти мене у своїх руках несеш!
.
Голови поклавши, відправились у сні,
Колись назвуть героями вас,
Ви, мої сини!.. І зацвіте калина,
Мов кров червоний мак,
Згадає Батьківщина, яким ти був, козак!..
Вірю з тобою я в наші сили,
Свобода в серці, як крила,
І мир повернеться знов!
Знаю, з тобою я все подолаю,
Завжди добро перемагає
І переможе любов!
.
Приспів.
.
Речитатив:
Наші ангели нас захищають
Від навали і тьми ворогів,
Мої крила тебе обіймають,
Мої руки в крові чужаків.
Вони ніж нам встромили у спину,
Увірвавшись нахабно вночі,
Але стали ми за Україну єдині,
Схрестивши у битві мечі!
Відбудуємо все, повернуться
Із далеких країв всі птахи,
Очі твої мені посміхнуться,
Засміються ще знов дітлахи!
Сильна нація, вільна, єдина,
Мирне небо, щасливе житя.
Ми є всі твої, ми – родина,
І нехай буде так! Буде так!
Кожен з нас Україна. Я – Україна. Я навіть більше українка, ніж могла собі подумати. Здається, що ми з моєю країною більш схожі, ніж я могла припустити. Здається, в мене були такі ж ментальні проблеми як і в моєї країни.
Власні кордони (у самому широкому значенні цього слова) – не вміла не пускати гадів та паразитів на свою територію, вчасно проганяти зрадників, лицемірів та руйнівників.
Пускала усіх бажаючих у свій простір, навіть якщо бачила, відчувала і знала, що вони лише щоб зайти з цікавості, понишпорити, наробити рейваху, використати, а по ходу – знецінити і зневажити.
Відкривала усім випадковим, не зацікавленим, не моїм особам свій світ і дозволяла висміювати його, применшувати. Дозволяла зайдам демонструвати свою зверхність, зневажливість або “снисходительность”.
Мене ранили, від мене відверталися. Мене зневажували і використовували. Намагалися маніпулювати. А я раз за разом – змовчала, стерпіла, звинуватила себе, зробила вигляд, що нічого не відбулось, подумала, що немає вибору і мушу все пережити, вважала “терпіння” чеснотою і надіялась у Бога отримати винагороду. Думала, що сама не впоратись і мені потрібні хай такі, але хоч хтось.
Усіх і завжди розуміла. Різноманіття поглядів. Нівелювала чужі недоліки – нічого ж, в них життя інше, або не має емпатійного досвіду… з часом зрозуміють.
Намагалася достукатися. Раз за разом.
Приймала усі “кроки на зустріч” навіть якщо розуміла, що не з усвідомлення і не зі щирості, а через вигоду, цікавість або багатоходову маніпуляцію.
Розуміла, що не розуміють. Відчувала дику безпорадність і не могла збагнути що робити зі своїми німими словами та болем.
Була джерелом, або поштовхом для сили, прийняття, натхнення чи змін в життях інших, а сама завжди залишалася десь збоку, осторонь, за межею.
Приймала усіх і завжди бачила плюси. Прощала мінуси. Пам’ятала, але прощала, і у своїх діях, переважно, мінуси не враховувала.
Я – Україна. Ти – Україна. Усі ми – Україна. Батьківщина. Так багато історій в кожного з нас і в нашої землі, в нашої незалежності, нашої боротьби.
Тепер ми уже точно будемо
  •  безапеляційно, жорстко і монолітно відстоювати свої кордони – у всіх можливих значеннях і сенсах.
  • перебірливими в друзях і ніколи не будемо забувати і нівелювати заподіяне нам зло. Не співпрацюватимемо з підлими, не побачимо плюсів у зрадниках.
  • цінувати себе більше; не будемо дозволяти нікому використовувати, наживатися з благ чи талантів.
  • ще більш прискіпливішими до себе. Тверезо дивитимемося на реальність і завжди знатимемо собі ціну.
В мене були такі ж проблеми як і в моєї країни. Мабуть, у кожного і кожної з нас можна було знайти свій перелік не закритих гештальтів, які можна і на цілу країну прирівняти. Війна закрила нарешті або більшість із них, або вагому частину.
Ми пам’ятаємо нашу історію, наших гетьманів, наших митців, наших борців за свободу. Чуємо їх слова. І переймаємо їх боротьбу. І ця боротьба не закінчиться після перемоги – а навіки.
Вона має стати стабільністю, монолітним правилом, щоб ніхто і ніколи не посмів перетнути наші кордони не те що і з мечем, а навіть із не добрим наміром.
Хто на мене із мечем піде – від меча і загине!
Слава Україні! З нами правда, з нами воля, з нами Бог!
Все буде Україна.
Світлана Кучпилюк
24-26.03.2022 р.