У Самбірському педагогічному коледжі імені Івана Филипчака Львівської області презентовано Всеукраїнський літературний конкурс патріотичної поезії імені Катерини Мандрик-Куйбіди.

Гостями педагогічного колективу та студентської молоді були Олесь Дяк – голова журі конкурсу, заступник голови Львівської обласної організації НСПУ, автор відомого радіопроекту «Формат слова», Петро Шкраб’юк – член журі конкурсу, письменник, доктор історичних наук, лауреат престижних літературних премій, Любов Проць – поетеса, лауреат літературної премії імені В.Симоненка, Катерини Мандрик-Куйбіди, Володимир Вантух – директор педколеджу, депутат Львівської обласної ради.
Письменник Олесь Дяк презентував антологію патріотичної поезії «Допоки надія, допоки мета…». Цей тематичний збірник, що побачив світ 2017 року, – спільний проект обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди, Львівської обласної ради та Дрогобицького видавництва «Коло».
Водночас разом із читанням патріотичної поезії самої Катерини Мандрик-Куйбіди, які увійшли до антології, Олесь Дяк розповів про життя та її творчість. Наголосив, що вона була і залишилася непримиренним ворогом радянської системи, стійким борцем за волю України. За свої національні переконання їй довелося перейти через тортури сталінських ГУЛАГів, тюрем. Але по собі залишила те, що не вмирає – вірші, які кличуть до звитяги в ім.’я незалежності держави.
З неабиякою увагою викладачі та майбутні вчителі слухали Петра Шкраб’юка. Він читав свої патріотичні вірші, а також ліричні. По-особливому тепло сприймали присутні поезію на тему кохання, моралі тощо.
У рамках презентації конкурсу та антології присутні змогли познайомитися з творчістю талановитої поетеси із Самбірщини Любові Проць – лауреата першої премії Всеукраїнського літературного конкурсу імені Катерини Мандрик-Куйбіди. Вибрані її патріотичні вірші увійшли до антології «Допоки надія, допоки мета…».
Любов Проць наголосила, що приємно їй бути в ролі лауреата престижної премії. Разом з тим це багато до чого її зобов’язує у творчості. Вона читала власні вірші, ділилася спогадами про свого хрещеного літературного батька поета-політв’язня Івана Гнатюка.
Доповнив виступ лауреата літературної премії давній товариш і щирий шанувальник її творчості, громадсько-культурний діяч Самбірщини Йосип Кронжко. Він прочитав кілька улюблених віршів Любові Проць, а також Василя Симоненка.
Приємне враження на присутніх справив Олесь Дяк, коли на сцені з’явився із нерозлучною гітарою. Відомий поет, бард виконав кілька патріотичних пісень на слова своїх віршів та самої Катерини Мандрик-Куйбіди. Одна з них у педагогічному коледжі прозвучала вперше.
Студенти змогли придбати поетичні збірки Олеся Дяка та Петра Шкраб’юка з їхніми автографами.

Микола Сенейко,
лауреат Львівської обласної премії імені В.Чорновола.

IMG_5320

IMG_5324

IMG_5343