Відеокадри, як один із військових, звільнених 31 січня з полону, виходить з автобуса і усміхнено падає на рідну землю, облетіли усі канали й ефіри, а мені вони були по-особливому радісними і до сліз трепетними. Це мій учень Андрій Степанов!

Із уже такими дорослими дітьми мого єдиного в учительській долі 1-Б класу Новодністровської першої школи ми цих майже два роки ворожого полону – 21 місяць –неодноразово передивлялися чергові фото- і відеокадри, коли на рідну землю поверталися наші хлопці й дівчата, але щоразу, ковтаючи сльози, з вірою та підтримкою чекали і молилися за Андрія. А у спогадах линули у незабутні веселі моменти зі шкільного дитинства, коли непосидющий Андрійко, харизматичний і усміхнений, завжди був у центрі усіляких подій.

Іще до повномасштабного вторгнення я створила у фейсбуці групу «Мій любий 1-Б», і Андрій там неодмінно першим раз по раз з нами вітався: «Доброго ранку! Ми з України!»

Поява один за одним репортажів з місця події 50-го обміну полоненими змусило спочатку затамувати подих і вдивлятися в кожнісіньке обличчя, а потім просто розридатися щасливо, побачивши уже відомий тепер усім момент: Андрій виходить з автобуса і падає на землю, усміхаючись волі і рідному небу. Згодом уже вразило до болю інше відео з нового ракурсу, де добре видно, як наш Андрій кульгає… – можна лише здогадуватися, що і як довелося пережити за ці довгі й страшні місяці.

А вже 2 лютого я нарешті отримала можливість почути і навіть побачити по відеозв’язку свого Андрійка! Тамуючи сльози й емоції раділа, як за рідну дитину! Я, до речі, їх у меседжер-групі так і зову: «Діти, привіт!» Андрій вже перебував у госпіталі, але щиро радів спілкуванню. А про перші моменти в Україні усміхнено і щиро сказав: «Доброго ранку! Ми з України! Перші миті на рідній землі? Ви все бачили на відео, коли я почав цілувати рідну землю, рідний прапор і сльози радості!» І додав: «Навіть спати не хочеться – не можу натішитись!»

А далі був сюрприз для моїх дорослих дітей 1-Б класу: я поділилася з ними відеозаписом нашої розмови з Андрієм. Емоції у всіх, хто на той час був в мережі, направду зашкалювали!

Наше по-родинному тепле спілкування продовжилося знову у групі через день увечері, де радісно вітали однокласника з поверненням ті, хто не встиг.

– Що допомагало витримати усі жахіття? – обережно запитала я у переписці.

– Віра в нашу перемогу, кохання рідних та друзів, – одразу запевнив Андрій.

– Що найважливіше тепер для тебе? – поцікавилася я, стовідсотково знаючи відповідь.

– Найважливіше на сьогодні для мене – це щоб повернули якнайшвидше усіх наших полонених! Продовжуємо молитися за наших хлопців, які ще залишилися в полоні, і робити все, що можливо, щоб їх повернути додому! З нами Бог, з нами Україна!

– Андрійку, попри все, що довелося витримати, що ти скажеш тим, хто «стомився»?

– Не втрачати віру та надію – воно цього варте!

Ці відповіді були влучними і стислими, але, насправді, лише Андрію відомо, що саме було пережито і що за ними сховано у найпотаємніших поки що куточках його душі…

А вже традиційно вітаючись наступного ранку із нашим 1-Б, зізнаючись, що потроху вже повертається до нормального сну, наш Андрій зауважив: “Сьогодні почув дуже гарну пісню гурту Yaktak «Чекає вдома», пропоную вам її послухати!”💙💛

…Тим часом мої враження і переживання зійшлися нарешті у рядки присвяти моєму учневі Андрію Степанову, звільненому 31 січня з ворожого полону:

Душа, здавалось, виплакала сльози,

Безликими вмирали вечори,

Гриміли попри сонце всюди грози,

Дарма, що воно сяяло згори.

Вискакувало серце від розлуки,

Здригалася надірвана струна, 

Тремтіли у молитві з болем руки — 

Усе перевернула ця війна!

Та ось, нарешті, небо України,

Земля, жовтоблакиття прапорів —

Усе, до чого мріями так линув,

І вірив, і зламатися не смів!

Душа тепер усміхнено чекає

Омріяних обіймів і тепла

І радо «Ще не вмерла…» вже співає,

Щоб доля переможно розцвіла!

4–6.02.2024

Бережи тебе, Боже, Андрійку! Якнайшвидшого відновлення!

Інна Гончар, перша вчителька