14 квітня 2016 року Україна шляхом парламентського переобрання вкотре отримала нове управлінське представництво. Цього разу новообраний склад Кабінету міністрів України очолив фракційний нардеп «БПП» й голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. Спікерське крісло посів комендант Євромайдану й віце-спікер Андрій Парубій, посаду першого віце-спікера отримала представниця президентської партії Ірина Геращенко.

Разом з тим 14 нардепів від депутатських мандатів до управлінського уряду вдало змінили свої місця дислофікації. Згідно депутатського голосування озвучено нові посадні імена: віце-прем’єра з євроінтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, віце-прем’єра з питань соціальної політики Павла Розенка, віце-прем’єра з надзвичайних ситуацій, техногенних катастроф і промислового розвитку Володимира Кістіона, віце-прем’єр-міністра економрозвитку Степана Кубіва, міністра Кабінету Міністрів Олександра Саєнка, міністра фінансів Олександра Данилюка, міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, міністра освіти і науки Лілії Гриневич, міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового, міністра інфраструктури Володимира Омеляна, міністра енергетики та вугільної промисловості Ігора Насалика, міністра соціальної політики Андрія Реви, міністра культури Євгена Нищука, міністра з питань вимушених переселенців, зони АТО і окупованих територій Вадима Черниша. На своїх посадах залишились: віце-прем’єр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко, віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, міністр юстиції Павло Петренко, міністр оборони Степан Полторак, міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр інформаційної політики Юрій Стець, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Втім, нелегітимний статус «посади, що не відбулась» отримав керівний чин міністра охорони здоров’я, який на часі денному є найнеобхіднішим і найактуальнішим.
З важливими подіями в історичний для України день кореспонденти «Золотої Пекторалі» змогли більше ніж «ознайомитись» – усе вдалось «побачити» на власні очі. На запрошення народного депутата України й краянина Олега Барни журналістська делегація з Чорткова разом із співробітниками Тернопільщини побувала у колуарах Верховної Ради України. Зустріла працівників ЗМІ помічник-консультант народного обранця Вікторія Половинко, котра організувала позаштатну екскурсію в стінах законодавчого органу.
За тимчасовими перепустками в робочому режимі кут зору сфокусувався, у першу чергу, на ложе народних обранців. Про те, що говорять і як голосують, розгледіти вдалось не тільки з телевізійних екранів. Живі постатті з живими розмовами, дискусіями і сутичками – таким видалось майже незмінне обличчя українського парламенту. Дружні відносини з опозиційними поглядами й соратницькі схеми поміж фракційних партій – складна неоглядова реальність депутатського буття.
Який статус новобраного Кабміну і чи утримає він в собі риси антикорупційного – про це годі й здогадуватися. Та з-поміж кулуарної видимості помітно, що переобрані міністерські посади – це єдина зона комфорту парламенту VIII-го скликання.
За словами Олега Барни, прийняті рішення з переобранням Кабміну тільки частково внесуть позитивний стан справ роботи на благо українського народу. І про його доленосну роль, на жаль, йметься мало віри. «Зараз іде цілковита конфронтація парламенту і формування уряду. Незадоволений Аваковим, Петренком, Кириленком» – заявляє народний депутат, котрий вважає що старі посадовці зі старою системою не можуть внести нових і якісних змін у роботу Кабміну, тим паче, якщо їм уже була представлена можливість «попрацювати».
З довготривалого денного своє засідання депутати переносять на вечірнє, щоб «вгамувати» всілякі пристрасті і розбіжності, якщо вдасться. Втім, доброзичливість народного депутата Олега Барни відкриває очі не тільки на сесійне скликання, а й життя депутатів загалом. Перебування журналістської групи з Тернопільщини, котра допитливими поглядами вловлює все щонайцікавіше, багатьох нардепів тільки насторожує, а охоронців високої Ради змушує прискіпливіше працювати над заходами «безпеки». А що, як такі, як пан Олег з сільськими коренями із західних терен України, знову прийдуть до влади? Треба ж подумати про власну безпеку…

Надія Сасанчин, власкор журналу  “Золота Пектораль”

12983994_612579308900124_3742175105312898014_o

13029685_612579312233457_5041513557567977233_o

13047709_612579322233456_5910819303934553741_o