15 квітня до Бережан завітали відомі письменники й видавці брати Віталій і Дмитро Капранови й презентували свій новий роман «Забудь-річка». Зустрічі з Віталієм і Дмитром Капрановими відбулися в гімназії, краєзнавчому музеї та військовій частині.

За словами авторів, епіцентром історичних подій роману «Забудь-річка» є Бережанщина. Назва роману походить від староязичницького символу – Забудь-ріка, яка розділяє світи живих та мертвих і стирає пам’ять людським душам, що її перетинають. На думку братів Капранових, саме така Забудь-річка протікає між поколіннями у кожній українській родині.
Над створенням книги брати Капранови почали працювати з березня 2012 року. Для глибокого дослідження теми, вивчення різних історичних джерел, розробки й написання роману вони витратили 77 робочих тижнів. Кілька разів приїжджали у Бережани, бували в селах, зокрема в Пліхові. Книга базується на реальних подіях. Бережани 20 століття – місто, що було серцем багатьох яскравих подій. Тут «зустрілись» радянська, німецька, польська влади. «Бережани, 1939 рік. Приходять перші совіти. І зустрічаються три хлопці. Один – мешканець села. Другий – син офіцера УНР, який вчиться в Бережанській гімназії. Третій – комсомолець із Полтави, котрий став учасником дивізії «Галичина». Герої ведуть родинне історичне розслідування трьох доль, які переплуталися і стали фактично однією потрійною долею – долею українця в Другій світовій війні. Ми старались нічого не вигадувати. Бо життя більш цікава та багатоманітна річ, ніж будь-яка вигадка», – акцентували брати Капранови.
У книзі використовуються історії зі спогадів випускників Бережанської гімназії. Ім’я трьох персонажів не вигадка (Степан Шагута був штрафником дивізії «Галичина»). У романі представлено дві взаємопов’язані сюжетні лінії. Одна з них розповідає про жінку й чоловіка, котрі намагаються дізнатись історію своїх дідів та прадідів. Інша – про долю трьох хлопців, які потраплять на війну під іменем Степана Шагути. Книга, презентована в багатьох містах України, спонукає до вивчення історії нашої країни, рідного краю, свого родоводу.
Подяку авторам висловили вчителі, учні, військовики, директори музеїв: книги – Лілія Зінчук, краєзнавчого – Надія Голод, краєзнавець, заступник директора краєзнавчого музею Микола Проців та інші. Під час заходу можна було поспілкуватися з письменниками, придбати роман «Забудь-річка» та інші книги братів Капранових, взяти їх автограф, що залюбки робили бережанці.

Тетяна Будар.

DSCN8508

DSCN8510

DSCN8511

DSCN8531

DSCN8532