У Німеччині шанують  день  солідарності жінок у боротьбі за свої права. До Ратхауса (мерія) Гайльбронну було запрошено жінок різних національностей, які здобули тут прихисток в результаті воєнних дій у їхніх країнах. Серед них були представниці України.

Жінки-доповідачки, а це були Гані Payer Др. Анна Christ, голова  міський депутат пані Agnes Christner, мер Гайльбронну, відповідальна за культуру. Гість на святі,  професор Др. Johanna Possinger говорили про історію виникнення свята як боротьби жінок за свої права, за рівність в оплаті праці, у виборчому процесі, навчанні. Називалися країни, жінкам яких надано прихисток у Німеччині.

Болюче питання України у боротьбі за свою свободу і незалежність не оминули жодна з доповідачів. Фрау Payer говорила про відважність українських жінок, які поряд із чоловіками Збройних сил України стали на захист держави. Закликала прибулих до міста, брати участь у жіночих проектах Німеччини. Др. Аннв Christ, міський депутат Гайльбронну привітала українців у вишиванках, заохочувала  бути політично активними.

Фрау Agnes Christner, мер Гайльбронну, відповідальна за культуру, соціальні питання, за міґрацію, просила, якщо в українців в Гайльбронні є якась потреба, щоб зверталися до неї по допомогу. Відрадно, мер помітила активну діяльність українок у місті, яка має потужний розголос. Це величезні мітинги на підтримку ЗСУ, матеріальна допомога захисникам України, літературні заходи.

У приватній бесіді фрау Agnes Christner пообіцялла у вирішенні питання надання приміщення для української громади. Зокрема для недільної школи.

Гостем свята була професор Др. Johanna Possinger. У промові почули багато цікавого  про її співпрацю з біженцями, про акції, які проводяться у Мюнхенському університеті. Запросила до співпраці і українців. Запропонувала підготувати зустріч зі студентами університету Людвіґсбурґу.

Під час промови відзначила нашу делегацію у вишиванках. У знак подяки ми встали і заслужили на оплески.

Зацікавилася фрау Possinger розповіддю про вечір видатних жінок України. Попросила Анастасію Козак, громадського діяча,   надіслати матеріал про цю подію.

Вечір закінчився великим піднесенням та задоволенням. Ми мали змогу подякувати німецькому народу за  величезну допомогу Україні та українським жінкам, які боряться за своє найголовніше право – право на життя.

Присутні були вражені подарунком від нашого народу – грою на імпозантному українському інструменті – бандурі. Анастасія Турчин зіграла кілька п’єс для присутніх.

Довгі розмови точилися ще після закінчення офіційної частини заходу за столиками із напоями та закусками.

Віра Марущак, голова МОО НСПУ.