9 березня обласна бібліотека для юнацтва організувала літературну годину «Чотири амплуа Тараса Шевченка», присвячену 209-річчю Великого Кобзаря. Участь в онлайновому заході взяли учні Миколаївської санаторної школи-інтернату №7, а також запрошена почесна гостя – українська письменниця, голова МОО НСПУ Віра Марущак.

Ведуча, бібліотекарка відділу «Інтернет-центр» Влада Смолинська, розповіла цікаві факти про Шевченка та запропонувала ознайомитися з чотирма амплуа Тараса Григоровича. Говорячи про Шевченка-революціонера, всі повернутися у 2013-2014 роки, знову поринули в драматичні події Революції Гідності, переглянули відео, де активіст Майдану Сергій Нігоян читає уривок поеми «Кавказ». Саме тоді Шевченко знову став символом боротьби українського народу. Його слова були на плакатах, щитах, разом із Лесею та Франком він «захищав» вулицю Грушевського.

Наступні два амплуа були менш відомими, але не менш важливими. Ознайомившись із картинами Тараса Григоровича, учні пересвідчились, що він міг бути не тільки серйозним чоловіком, але й жартівником і любителем вечірок. Ще одне амплуа неабияк здивувало підлітків. Шевченко — рок-зірка? Це як? Бібліотекарка пояснила, що зараз вірші Тараса Григоровича все частіше використовуються в сучасній музиці і в року зокрема. Присутні прослухали кілька сучасних пісень, слова яких добре відомі українцям різного віку.

Обговорили й сучасну творчість, пов’язану з Тарасом Шевченком. Бібліотекарка показала найпопулярніші меми та порадила школярам арт-платформу Vidro.ua, яка популяризує українську культуру в сучасному погляді.