Книжний гостинець: альманах книжників і книголюбів Волинського Тернопілля. – Випуск перший. – Кременець: Центральна бібліотека імені Юліуша Словацького, 2017. – 320 с.

«Книжний гостинець» – під такою назвою в місті Кременці на Тернопільщині відбувається Західноукраїнський форум творців і шанувальників краєзнавчої та туристичної книги. Під такою ж назвою вийшов альманах книжників і книголюбів Волинського Тернопілля – учасників Форуму.
Якщо раніше навіть у бібліотеці Словацького, яка проводить Західноукраїнський форум, не знали, хто такий, наприклад, Камаєв, «Мед з дікалоном» якого став явищем в українській літературі й гріш ціна в базарний день тому кременчанинові, який його не читав, то тепер тут уже знають, хто такий Володимир Лис, і бачили на власні очі, хто такі Надія Гуменюк, Петро Кралюк, той же Юрій Камаєв… Появився у штаті письменник – і почалося…
Цього року учасниками Західноукраїнського форуму творців і шанувальників краєзнавчої та туристичної книги стало чимало коронованих письменників – лауреатів «Коронації слова». Дара Корній, Ольга Деркачова, Ірина Мацко, Антон Санченко – майже всі вони вже були з презентаціями в бібліотеці Юліуша Словацького, але їх присутність на цьогорічному Форумі була вагома.
Родзинкою Західноукраїнського форуму творців і шанувальників краєзнавчої та туристичної книги 2017-го стала прем’єра першого випуску альманаху «Книжний гостинець».
Якщо людину, далеку від літератури, достойної книги можна задобрити ковбасно-м’ясними й лікеро-горілчаними виробами та пончиковими десертами, то з тими, хто знає ціну слова, такий номер не пройде. Виданий альманах і справді є гостинцем для творців і шанувальників краєзнавчої книги. Якби мені довелося визначити, чия це робота – оформлення і наповнення, з першого разу сказала б, що то діло рук Сергія Синюка. Саме він є редактором-упорядником «Книжного гостинця». Від шрифту до корінця книги – все продумано. Альманах вдався ошатним, акуратним кишенькового формату томиком із хорошою начинкою: краєзнавчими розвідками відомих істориків – від кандидата до доктора історичних наук, інтерв’ю та художніми творами знаних науковців і літераторів, які були учасниками заходів циклу «Книжний гостинець», конспектами лекцій, прочитаних у рамках лекторію «Красиве і корисне», а також дебютною кіноповістю молодого автора Волинського Тернопілля Віктора Янкевича.
Одне із зауважень до альманаху звучить так: хочу ще. Краєзнавчих розвідок, художніх творів малих жанрових форм, наприклад. Можна й ті ж кіноповісті маститих.
Варто сказати, що як працівника Кременецького ботанічного саду мене тішить, що чи не чверть книжної «площі» зайняли лекції наукових працівників цієї установи. Як письменницю приваблює розділ «Говорять гості». Інтерв’ю з Петром Кралюком і Юрієм Камаєвим, як завжди, вражають відвертим поглядом на персоналії та деякі події нашої історії. Чимало цікавого відкриють інтерв’ю з Дарою Корній, Ольгою Деркачовою, Лорою Підгірною, Антоном Санченком.
А ще альманах цінний розвідками про книжність княжої Волині Сергія Синюка, бібліотеки та читальні на Кременеччині у міжвоєнний період (1918–1939 рр.) Олександра Соловея, Семена Жука на тлі епохи також міжвоєнного періоду Ірини Скакальської, Коллонтая і Кременеччину Петра Кралюка тощо.
Хочете знати, що, скажімо, для столичних письменників наша Волинь, – ось вам одкровення від Антона Санченка: «…край давньої писемності, на чийому Пересопницькому Євангелії присягають президенти, де в сільській друкарні друкував ліві наклади свого «Апостола» Іван Федоров. Де створено перший український вищий навчальний заклад в Острозі…»
Хочете дізнатися про перспективи української історичної та краєзнавчої белетристики – тут і про таке є.

Юлія БОНДЮЧНА