Символічно, що саме напередодні Дня довкілля та Міжнародного дня Землі Дністровська ГАЕС стала досить вдалою дискусійною платформою, де 20 квітня були проведені саме такі паралелі на однойменному форумі, зініційованому ПрАТ «Укргідроенерго» та Всеукраїнською Енергетичною Асамблеєю. Як виявилось, гідропотенціал України із надважливим в умовах сьогодення акцентом на екологічній складовій досить швидко і промовисто став змістом масштабного діалогу між енергетиками, науковцями, представниками влади та місцевих громад, екологічними та громадськими організаціями, іноземними фахівцями з водних ресурсів та екології Молдови, Швеції і Португалії.

Відкриваючи це поважне зібрання, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота наголосив: «Усі проекти та вся діяльність нашої компанії суворо відповідають чинному законодавству. ПрАТ «Укргідроенерго» веде відкриту прозору діяльність, широко висвітлюючи її на власних інформаційних ресурсах, і у ЗМІ, і через публічні заходи, і через співпрацю з міжнародними інституціями та українськими організаціями, зокрема громадськими. Усі важливі документи щодо оцінки можливого впливу нових об’єктів на довкілля оприлюднені на нашому сайті. Готуючись до подальшого втілення діючої програми розвитку гідроенергетики, що затверджена розпорядженням КМУ, ми проводимо громадські слухання, публічні заходи в місцях нашої присутності або планованого будівництва для широкого залучення громадськості до обговорення та врахування інтересів всіх зацікавлених сторін. Сьогоднішній форум „Гідроенергетика і довкілля“ є одним із таких заходів, на якому ми прагнемо вести фаховий діалог». Саме тому професіонали в галузі гідроенергетики, екологи, закордонні спеціалісти цього дня спільно згуртувались задля обговорення важливих питань екологічного впливу та безпеки гідротехнічних споруд, а також ролі гідроенергетики у процесі інтеграції енергетичної системи України в об’єднану енергетичну систему Європи.
Поважне товариство привітав і губернатор краю Олександр Фищук, подякувавши організаторам за увагу до надважливої для сучасного глобального світового розвитку проблеми, а керівництву Дністровської ГАЕС – за яскравий приклад не лише будівництва унікальної гідроспоруди, а й гідні умови для проведення такого високопрофесійного діалогу. За словами Олександра Фищука, відрадним є той факт, що саме Буковина стала місцем зустрічі такого широкого представницького кола фахівців-енергетиків, науковців, екологів, громадських активістів. «На сьогодні актуальними є запропоновані до обговорення питання місця та ролі гідроенергетики в Україні, розвитку її гідропотенціалу. Окрім того, важливою є дискусія щодо особливостей розбудови системи ГАЕС в України у зв’язку із підписанням Угоди про приєднання до енергетичної системи Європи, – зазначив посадовець, вітаючи учасників форуму. – Для забезпечення енергетичної безпеки, вдосконалення управління об’єктами гідроенергетики, підвищення рівня їх безпеки, підвищення стійкості та надійності роботи об’єднаної енергетичної системи України та інтеграції її в Європейську енергетичну систему реалізовується державна Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року. Водночас, не можна нехтувати екологічними проблемами, які породжує технічний прогрес. Упевнений, що стан довкілля, прогноз впливу подальшої розбудови ГЕС на навколишнє середовище мають бути визначальними для нас, а захист екосистеми – пріоритетним. Саме це, переконаний, буде предметом гарячих дискусій учасників форуму».
Упродовж кількох годин модератором форуму виступив Голова Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Іван Плачков, котрий зауважив: «Кожна країна, залежно від своєї географії, наявності природно-кліматичних умов, первинних корисних копалин (нафти, газу, вугілля) вибирає для себе вектор розвитку енергетичного комплексу. Україна має свою особливість в енергетиці – це різноманіття джерел енергії. Цей принцип і цю унікальність потрібно зберегти і розвивати в перспективі, аналізувати, в якому регіоні ми можемо розвивати ВДЕ – малі ГЕС, ГАЕС, ВЕС, СЕС, електростанції на біомасі, а де доцільно використовувати традиційну енергетику, розвивати АЕС, ТЕС. В Україні ми маємо й надалі підтримувати принцип розумної достатності. Немає сумнівів, що Україна розвиватиме гідроенергетику, яка немає безпосередніх альтернатив у вирівнюванні поточного балансу споживання/виробництва електроенергії». Дуже вдало коментуючи виступи учасників форуму, Іван Плачков акцентував увагу на тому, що «гідроенергетика – це унікальне явище, яка вирішує широкий комплекс питань. Окрім виробництва електроенергії, гідроелектростанції збалансовують навантаження на енергосистему в години найвищого споживання. Крім того, гідроенергетика ще вирішує комплекс економічних і соціальних питань: водопостачання регіонів, забезпечення водними ресурсами сільського господарства. Сьогодні у світі доступу до електроенергії не мають 15 % осіб або 1,1 млрд з усіх жителів, до питної води – 2,5 млрд або 30 % від всього населення планети Земля. Гідроенергетика – це відновлювальні джерела енергії, необхідність в яких зростає з кожним роком у всьому світі. В Україні з втратою вугільного сектору Донбасу, зі складною ситуацією в газовій галузі, розвиток гідроенергетики стає питанням національної безпеки».
На форумі йшлося і про те, що, згідно з Програмою розвитку гідроенергетики України до 2026 року, що схвалена розпорядженням КМУ від 13 липня 2016 р. № 552-р, у період 2017–2026 рр. передбачається будівництво другої черги Дністровської ГАЕС, Канівської ГАЕС та Каховської ГЕС-2. Відомо й те, що низка громадських організації виступає проти будівництва ГЕС та ГАЕС в Україні, позаяк вони вбачають великі ризики від будівництва, руйнування берегів, археологічних пам’яток, підняття рівня води в колодязях і підтоплення навколишніх сіл тощо. Тож генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота наголошував, що для професійної оцінки екологічних та соціальних наслідків від результатів діяльності існуючих або перспективних ГЕС та ГАЕС в Україні компанія «Укргідроенерго», разом із міжнародними експертами, здійснює розробку проекту «Оцінки екологічного та соціального впливу», який відповідатиме не тільки національному законодавству України, а і європейським директивам.
На важливості організованої дискусії на міжнародному рівні та зокрема необхідності сталого розвитку і збалансованих рішень для гідроенергетикики і довкілля наголошував у своєму виступі та неодноразових коментарях перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичого комплексу, ядерної політики та безпеки Олександр Домбровський, котрий, зокрема, підкреслив: «В Україні загострилась проблема стійкості енергосистеми, і гідроенергетика у її вирішенні відіграє ключову роль. Моя місія – вислухати всі пропозиції та проблематику та запропонувати підтримку галузі на законодавчому рівні. Ми маємо посилити діяльність Міжурядової комісії Україна–Молдова».
Екологічні акценти розставив і генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міненерговугілля Віталій Кушніров: «Екологічні питання знаходяться у пріоритетах українського Уряду, і прийнята Енергостратегія України до 2035 року є найбільш екологічно орієнтованим документом у галузі. Уперше в документі зафіксований об’єм екологічних зобов’язань, а також як держава має досягати цих показників. Проекти переходитимуть до стадії реалізації в енергетиці лише після виконання переліку вимог і в питаннях екології, водних ресурсів тощо».
Своєю змістовністю та актуальністю зацікавив усіх виступ заступника директора департаменту стратегічного розвитку та планування ПрАТ «Укргідроенерго» Сергія Кучера, котрий зосередив увагу учасників форуму на гідроенергетиці ХХІ сторіччя крізь призму навколишнього середовища.
Прикметно, що запрошені учасники форуму високо оцінили його усебічну важливість, пересвідчившись у відкритості для діалогу компанії ПрАТ «Укргідроенерго»: до мікрофону зі своїми презентаціями та поглядами на екологічні стандарти в гідроенергетиці виходили і профільні посадовці та науковці Молдови, і міжнародні консультанти ОБСЄ, і представники інститутів гідробіології та геологічних наук, екологічних центрів та парків, а також громадських рад.
Важливо, що у роботі форуму взяли участь і очільники місцевої влади: голова Сокирянської РДА Петро Бескупський, голова Сокирянської райради Василь Козак та Новодністровський міський голова Анатолій Болдашев.
Підбиваючи підсумки форуму, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков подякував усім учасникам за плідну і конструктивну роботу та наголосив: «Україні варто нарощувати потужності для енергетичної незалежності. А Дністровська ГАЕС – об’єкт номер один на цьому шляху. Це зараз об’єкт національної безпеки і розглядати його будівництво слід, дотримуючись діалогу з екологами».
«Ми завжди відкриті для діалогу, – зауважив насамкінець Ігор Сирота, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго, компанії, яка вже 15 років поспіль проводить реконструкцію та модернізацію гідроенергетичних об’єктів, – і як енергетики розуміємо роль гідроелектростанцій для українського суспільства. Але водночас ми готові розглядати вплив ГАЕС на екологію та робити усе, щоб мінімізувати шкідливий вплив на довкілля».
Щиро подякував за організацію форуму саме на величній будові – Дністровській ГАЕС – патріарх вітчизняної гідроенергетики, Герой України, голова Всеукраїнської Асоціації «Укргідроенерго» Семен Ізрайлевич Поташник, котрий коротко, але змістовно й цікаво перегорнув цікаві сторінки історії спорудження Дністровської ГАЕС та галузі в цілому.
Після закриття форуму стало зрозумілим, що цей захід доволі успішно вивів на новий рівень професійне та конструктивне обговорення з усіма зацікавленими сторонами щодо майбутнього української гідроенергетик в умовах переходу на нові сучасні алгоритми взаємовідносин у практичній реалізації нового законодавства у сферах енергетики та довкілля; питаннях балансування ОЕС України; екологічних зобов’язань перед європейським енергетичним товариством.

З Дністровської ГАЕС – Інна ГОНЧАР
ФОТО автора

.

IMG_8652

IMG_8671

IMG_8672

IMG_8682

IMG_8693

IMG_8706

IMG_8747

IMG_8750

IMG_8830

IMG_8882