Про це сьогодні, відразу з настанням доби, нагадав на своїй сторінці у Facebook тодішній настоятель костелу св. Станіслава отець Томаш Словінський, який тепер служить у Львові. Нагадав ось таким вже історичним фото, повідомляє Чортків. Citi .

Тоді, десять років назад, священник так означив цю подію на сайті Milites Christi Imperatoris: «Україна має ще одну короновану ікону, де кожний може прийти, помолитися і віддати для Ісуса і Марії все те, що лежить у нього в серці».

Як же все відбувалось?

Ще у 2002 році корону освятив Святіший Отець Йоан Павло ІІ, а вклав на скроні Ісуса і Марії Львівський Митрополит архієпископ Мєчислав Мокшицький, який і супроводжував цю урочисту подію.

У костелі св. Станіслава співслужили Святу Месу єпископ-ординарій Луцької дієцезії Маркіян Трофім’як, єпископ Львівської Архідієцезії Леон Малий, отець Дмитро Григорак, ЧСВВ, на той час – Апостольський Адміністратор Бучацької єпархії, а нині – правлячий єпископ, та священники Римсько-Католицької і Греко-Католицької Церков. В урочистості взяли участь також священники Української Православної Церкви КП (нині – Православної Церкви України).

Після Меси відбулася процесія вулицями Чорткова, де коронована Мати Божа Святого Розарію відвідала всі храми міста. Під час процесії люди молилися, співали і випрошували потрібні благодаті.

Коротка історія ікони така.

Ікона Матері Божої св. Розарію колись перебувала у головному вівтарі храму св. Станіслава в Чорткові. Правдоподібно, що історія чудотворної ікони почалася в Островні під Вітебськом (кінець XV ст.), де вона була знана як Островецька. У 1654 році під час експансії росіян на білоруські землі домініканці таємно вивезли ікону до Львова і помістили у храмі св. Марії Магдалини. Там протягом десяти років ікона прославилася 86-ма дивами. Польський король Ян Казимір під час військового походу на Москву (1663) подарував святу реліквію чортківським домініканцям. Раніше на іконі був напис латинськими літерами: «Ян Казимир, Король Польщі, був у Чорткові з чудотворною іконою з Островні».

У Чорткові чудотворна ікона Матері Божої Святого Розарію перебувала у великій пошані 300 років. Її прикрашали срібні корони, шати і коштовності. Ікона закривалася рухомою заслоною, розписаною масляними фарбами. У 1945 році святу реліквію було перевезено до Кракова, де її піддали консервації, а у вересні 1983 року вона була виставлена в каплиці Котовських храму св. Яцка у Варшаві. Там щороку в першу неділю вересня зустрічаються паломники, колишні мешканці Чорткова й околиць, щоб привітати свою Мадонну.

Образ Матері Божої, що нині знаходиться в Чорткові, – точна копія чудотворної ікони.

Фото з архіву Томаша Словінського та зі сторінки Бучацької єпархії УГКЦ у Facebook