В сучасному устрої вітчизняного сільськогосподарського виробництва, де домінують великі агрохолдинги, що монополізують ринки, дрібні виробники, здається, кинуті напризволяще. Тож завдання кооперації – створення умов для одноосібників у конкурентоспроможності на ринку, забезпечення прибутковості та стабільності, що є умовами ведення успішного бізнесу.

На жаль, в Україні чимало ресурсів не використовуються сповна. Це – родючі ґрунти, працьовиті господарі, сприятливий клімат. Саме тому в основі роботи спеціалістів агропромислового розвитку є підтримка об’єднання селян у кооперативи, адже це – отримання гарантованого доходу, створення робочих місць, покращення соціального розвитку українського села.
Як розповів начальник відділу агропромислового розвитку Бережанської районної держадміністрації Теодозій Нагірний, на Бережанщині нині діють п’ять сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК): багатофункціональний кооператив «Кринички» с. Котів (створено 2015 року), молочний кооператив «Годувальниця» с. Біще, ягідний кооператив «Бережанський край», багатофункціональні кооперативи «Волошковий край» с. Волощина і «Млинок» с. Рогачин. У їх роботі задіяно більше 200 домогосподарств.
Кооперативи «Бережанський край» та «Кринички» здійснюють вирощування малини, площа посадок яких у цьому році становить майже 17 га. Минулоріч у СОК «Бережанський край» обсяг реалізації продукції складав більше 67 т. СОК «Кринички» займається також наданням послуг з обробітку землі, виготовленням паливних брикетів, переробкою воску та підготовкою повноцінних кормів для громадського тваринництва.
Молокоприймальний пункт молочного кооперативу «Годувальниця» с. Біще оснащений найсучаснішим обладнанням, яке дає змогу зберігати молоко, визначати його якість та реалізовувати як висококондиційну і якісну продукцію. Підібрані земельні ділянки під створення культурних пасовищ – поліпшених пасовищних угідь – дадуть змогу забезпечити високу продуктивність тварин. Обсяг реалізованого через СОК молока, приміром, у 2017 році становив близько 52,5 т. У Волощині багатофункціональний кооператив «Волошковий край» розпочав повноцінну діяльність із 2018 року, він займається вирощуванням овочевих та ягідних культур. Кооператив «Млинок» у с. Рогачин вироблятиме борошномельну та круп’яну продукцію. За кошти членів кооперативу цьогоріч закуплено млин. Буде також придбано екструдер і подрібнювач кормів для тваринництва. В с. Куряни відкрито молокоприймальний пункт із сучасним обладнанням, що дасть змогу зберігати молоко й визначати його якість.
У Бережанському районі затверджена й діє Комплексна програма розвитку агропромислового комплексу району на 2016–2020 роки. За цією Програмою для фінансової підтримки й розвитку кооперативів району на придбання сучасної поливної системи виділено та використано 50 тис. грн. Із обласного бюджету за Комплексною програмою розвитку агропромислового комплексу області на 2016–2020 роки сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи вже одержали фінансову підтримку на 165 тис. грн., використану на придбання системи поливу, часникосаджалки, мотообприскувачів, причепа до трактора й охолоджувача молока. Упродовж 2016–2017 років з обласного та районного бюджетів для фінансової підтримки кооперативів одержано близько 215 тис. грн.
Отож кооперативний рух слід відроджувати, бо лише так люди зможуть протистояти викликам часу й об’єднати активних селян, котрі хочуть поліпшити власний добробут, займаючись спільною працею.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.