Для німців із селища Бібери, що є передмістям Гайльбронну, у рамках «Культурного міста» відбувся захід, присвячений сім’ям, які дали прихисток нашим співвітчизникам. Українська громада радо прийняла своїх і німецьких друзів: подарувала присутнім танці, пісні, музику. Дивували німців кулінарним мистецтвом: українськими варениками, налисниками, пиріжками.

Україна це не тільки борщ, голубці і вареники. В першу чергу, Одна з найбільших європейських країн  за територією і населенням, впровадженням передових науково технічних і комп’ютерних технологій, носій однієї з найбільш популярних мов планети. На сьогодні світ завдячує нам  надійним воєнним захистом від світового варвара російської недоімперії. Крім того наші люди є в усіх країнах  Європи і на всіх континентах.

Святкова площа церкви прикрашена прапорами України, Німеччини, Євросоюзу, плакатами, які розповідають про звірства рашистів на нашій землі, українським вбранням минулого століття.   На фото портрети відомих носів культури: Володимира Івасюка, Василя Сліпака, Руслани Лежичко, Ірини  Федишин.

Для німецьких сімей, які прихистили українців, був присвячений концерт від співаків, танцюристів, музикантів-українців, які сьогодні проживають в Гайльденберзі, Гайльбронні.

Виступи митців, це лише легкий штрих до великої культури однієї  з найбільш давніх європейських культур у світі. Усіх чарував спів Анни Доблер, Анастасії Коломієць, випускниці Київського інституту музики імені Глієра та Київської Національної музичної академії імені Чайковського, танцювального колективу «Мальви», Анастасії Турчин, бандуристки, Замира Закиєва, скрипаля, Сергія Очеретяного, гітариста.

Мистецтво великого музичного гарду відомих українців Дмитра Портнянського, Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Мирослава Скорика, Анатолія Кос-Анатольського, Ігоря Білозіра, Володимира Івасюка, втілене у життя сьогодні, дарувало присутнім радість.

Німці, сприймали виступи українців гучними оплесками, підспівували і, навіть, пішли у танок. Були щирими і відвертими. Дякували за кулінарне мистецтво наших господинь, які приготували для гостей багато смачних страв: вареники, пиріжки, налисники та інші, які смакували присутнім.

Добрі слова прозвучали від німців і українців на адресу організатора зустрічі, жительки Біберів, активістки, громадського діяча Анастасії Козак, яка  підкреслила, що путін, як кагебіст знає, що 400 років царські укази нищили українську культуру, але вона живе і сьогодні, не вдалося стерти з карти світу українську націю. Довела, коріння нашої культури сягають сивої давнини, коли разом з іншими народами запроваджено кирилицю у написанні українських текстів. Все це було показано на стендах, розміщених у залі церкви.

Наші культури пов’язанні давніми і сьогоднішніми зв’язками. Ми разом з німцями, французами, англійцями плекаємо надвелику європейську культуру. Як струмки насичують річку, так ми насичуємо спільну оазу.

Модеруючи цей приємний захід, за яким стояла дружна команда української громади Гайльбронна, відчувала нагальну необхідність таких акцій.

Віра Марущак,

журналіст, письменник.