Цю направду гидку, огидну та алогічну картину довелось побачити на Стрийському залізничному вокзалі. Прибув електропоїзд Львів – Трускавець. Із вагонів висипалися пасажири, поспішили хто куди.

В одні двері підійшла молода жінка, прикурила цигарку та смачно затягуючись нікотиновим димом, поглядала на перон і людей. Скажете, нічого тут нема дивного. Хіба що порушила правила користування електротранспортом – закурила в громадському місці. Ба не один із нас так учиняє – нам до елементарної загальнолюдської культури поведінки, мов од землі до неба.
Однак у цієї любительки посмалити чітко з-під блузи випинався чималенький круглий живіт – виявляється, пасажирка вагітна, мабуть, десь на шостому-сьомому місяці… І жаль огорнув мою душу.
Проблема смертності внаслідок куріння займає чи не перше місце у світі. Для мене дуже важливий добробут громадян моєї країни. А дослідження ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) прямо говорять: вживання тютюну поглиблює бідність у країнах з низьким достатком. У світі курить 1 мільярд людей. І 80% курців сконцентровано саме у країнах із низьким та середнім рівнем доходів.
ВООЗ наголошує, що тютюн достроково вб’є половину людей, які його вживають. Тобто половина курців помре від смерті, спричиненої курінням. Люди, які вживають тютюн, накладають додатковий тягар на своїх рідних: значна частина сімейного бюджету витрачається на тютюн і лікування захворювань внаслідок його споживання.
Окрім людських життів, Україна щороку втрачає близько 12,5 мільярда доларів США (3,2% річного ВВП) через витрати на лікування та внаслідок втрати працездатності від пов’язаних із тютюном хвороб. Для порівняння – у держбюджеті на 2019 рік передбачене фінансування сектору безпеки і оборони України – 210 млрд гривень, це 8 млрд доларів.
ВООЗ вважає, що в бідних сім’ях видатки на тютюнові вироби ставлять більше 10% видатків сімейного бюджету. Це означає, що на їжу, освіту, медичні послуги залишається менше коштів.
Пачка сигарет коштує в середньому 35 грн. В Україні курець у середньому викурює 17 сиграет на день, це майже пачка. Множимо 35 грн на 365 днів у році – це 12 775 грн на рік або 1 065 грн на місяць. Середньомісячна заробітна плата у 2018 р. склала 8867 грн, виходить, як бачимо, це становить понад 10% місячного доходу курця. А якщо після сплати податків – то частка витрат на купівлю сигарет доходить до 25% місячного бюджету.
Для прикладу, рік навчання на денній формі у Львівському національному університеті ім. Івана Франка – за спеціальністю «інформаційні технології в бізнесі» становить 9805 грн, а «фінанси, митна та податкова справа» – 14 000 грн. Тобто курець витрачає на рік стільки грошей, що міг би навчатися сам або навчати свою дитину в університеті. За ці ж кошти можна тиждень відпочити удвох з дитиною на березі Чорного моря в Болгарії.
А ще дослідники дійшли висновку, що курці споживають більш щільну за кількістю калорій на грам їжу, ніж ті, хто ніколи не курив або зав’язав зі шкідливою звичкою. У такої реакції організму на сигарети може бути декілька причин.
Вчені провели дослідження, в ході якого з’ясувалося, що енергетична цінність їжі, яку споживає людина, залежить від того, курить вона чи ні. Так, курці-учасники експерименту поглинають близько 2,02 кілокалорій на один грам їжі.
Експерти підкреслили, що курцям треба звернути особливу увагу на якість прийнятої їжі, адже з урахуванням того, що вони в цілому їдять менше, їхня їжа може містити набагато більше жирів і вуглеводів, повідомив телеканал “360”.
Відчуття голоду при палінні може бути викликано активізацією роботи серцево-судинної системи через звуження судин, яка, в свою чергу, провокує викид енергії і її витрату. Нікотин також діє і на шлунок, викликаючи збільшення секреції шлункового соку. Це призводить до посилення роботи травлення і викликає відчуття, що весь час хочеться їсти. Можливою причиною почуття голоду є і стрес, оскільки це умовний рефлекс, і напруга, пов’язана з ним, часто знімається “заїданням” неприємностей і штучним розслабленням за допомогою нікотину.
Отже, стимулюючий вплив тютюну на активну вироблення шлункового соку викликає подразнення шлунка, що сприяє активізації роботи травлення і появи апетиту, який приглушується вживанням великої кількості їжі. Всі ці реакції організму призводять до збільшення маси тіла та ожиріння, про шкоду якого лікарі говорять не менше, ніж про згубний вплив куріння.
Саме це й поглиблює бідність у сім’ях, де є курці. Тому що втрачаються кошти, які вони могли витратити на подорожі чи навчання, одяг, медичні послуги і харчування. Коли ми говоримо про сім’ї з низьким доходом, часто стоїть питання про якість харчування, особливо дітей.
Я бачив, як чоловік з дитиною купує хліб та дорогу пачку сигарет, а розраховується жменею копійок. Дочка просить купити булку, проте батько їй відмовляє через брак коштів. Люди відмовляють собі в харчуванні, але точно купують сигарети.
Я не втримався й підйшов із заваженням до цієї пані. Вона зухвало глянула на мене… та відправила в одне місце.

Зиновій Бичко, журналіст