Віршовану казку для дітей ексклюзивно презентувала 25 червня у Музеї гончарства с. Коболчин її авторка, член НСПУ Галина Мельник.
Творче перевесло з художницею з Сокирян Валентиною Яровою, що вийшло друком у видавництві «Друк Арт» м. Чернівці, представила засновниця та натхненниця жіночого клубу «Гармонія» Галина Разгонюк, а подальша презентація особливо колоритно доповнювалась читаннями цієї віршованої історії від Людмили Якубенко та Наталії Сивак, а також розповідями Заслуженого працівника культури України, директора музею Івана Гончара про роботу гончара та власне народженням виробу в руках майстра і його юних послідовників.
Мені ж було приємно привітати авторку та усіх причетних до цієї зустрічі спеціальною присвятою з нагоди презентації «Макітри-втікачки» у моєму рідному селі:

Цілує дощик недільну дину,
В обіймах неба моє село.
А я вітаю свою родину,
Як то з дитинства колись було.

Тремтить у серці оте дитяче,
Я тішусь тиші о цій порі,
Бо щось у долі таки та й значить —
Іти цим краєм, як Гончарі.

Лунають вірші душі стежками,
Верта макітра у спомин літ,
Село стрічає мене піснями
І пахне глина на цілий світ!

З усіх гармоній зібрало літо
Зернятка віри, душі й тепла.
Луна в молитві і горне цвітом
Батьківська сила мого села.

Яскраві барви ген понад трави —
То мого краю живлюще тло!
Вклонюсь доземно — Вкраїні слава!
Квітуй у людях, моє село!
25.06.2023
Інна Гончар

Квіти, подарунки, обійми, побажання і, звичайно ж, «Многая літа» від учасників Народного хору «Любисток» с. Коболчин під керівництвом І. Гончара, традиційні донати на ЗСУ та неодмінно — фото на згадку, а надто — тиха сонячна літня днина, додали натхнення і віри у силу Роду та нашу українську Перемогу!
«Де родився — там згодився!», — наголосила народною мудрістю Галина Мельник, присвятивши збірку «славному роду гончарів Бессарабського краю Буковини». Тож у вступі до казки авторка використала уривок із вірша «В музеї гончарства Івана Гончара» із власної збірки «Пагін на сухостої» (2014 р.).
«Ниточка сюжету, — йдеться в анотації, — веде Макітерку шляхами пошуку легкого життя, та, виявляється, що далеко від дому не так вже й легко». Повернення Макітри-втікачки до рідного обійстя — символічне нагадування і малим, і дорослим читачам про наше місце сили — прабатьківську землю!


Із презентації — Інна Гончар, член НСЖУ