Вийшов друком роман Ігоря Гургули «Мливо» – про життя та діяльність Андрія Мельника. Львів: в-во «Сполом», 2023.- 350 стор.

Двома роками перед тим, 2021-го, Гургула надрукував свій роман «Вершник Волі», де зобразив легендарного Євгена Коновальця, ретельно дослідивши життєпис непересічної постаті, лідера українських націоналістів.  Цей опус Гургули отримав схвальні відгуки.  Звернімо увагу бодай на те, що організатор легендарних Січових Стрільців та  фундатор Організації Українських Націоналістів досі не удостоївся бодай на скромний літературний твір.

І ось – Андрій Мельник. Як стверджує сам Гургула, роман про  продовжувача справи Коновальця напрошувався. Надто багато питань «висло у повітрі». Їх треба було «розрулити» і відшукати відповіді  на проблематику бодай сумнозвісного розколу, коли фактично постало дві «оун», а з ними – увесь той історичний негатив. Та й загалом, знову ж таки, як і з Коновальцем – про Мельника досі не існувало жодного художнього твору. І не лишень художнього. Чоловік наче «упав у тінь» Бандери, зробився його «прикрим антиподом», хоча ініціатором сумнозвісного РОЗКОЛУ виступив саме Бандера.

Використовуючи архівні матеріали, а це насамперед «Фундація Ольжича», спогади та епістолярій Ігор Гургула спромігся на історичний роман про Андрія Мельника, другого після Коновальця, очільника Організації Українських Націоналістів.

Роман написано у притаманному Гургулі стилі – легкій доступній манері викладу, оригінальним сюжетом, дотепністю і сміливістю висновків. Автор залишає за собою право робити певні висновки, які не завжди збігаються зі загальноприйнятими.

На сторінках «Млива» постає усе життя Андрія Мельника, його рідні і оточення. Як зізнається Ігор Гургула, він прагнув до максимуму «зм’якчити» певні факти. Але уся проблематика постає уповні і навіть там, де проливається не вигідне світло там, де перебував головний герой роману.

Книгу неодмінно треба прочитати бодай для ознайомлення. Попереду – презентації та зустрічі з читачами. А замовити «Мливо» можна, вийшовши на сторінку Ігоря Гургули у ФБ. Ціна настільки помірна, що приємно вразить найвибагливішого поціновувача нашого такого проблематичного нині красного письменства.

Олесь Ганущак, письменник, член НСПУ