Осіння вранішня прохолода аж ніяк не могла втрутитися до щедротних перемовин споріднених душ, котрі, дивним чином зібрані з різних куточків Букового краю, вирвалися зі щоденної круговерті і віддали себе достоту, збагативши незриме джерело любові до рідного краю.

Саме так усе відчувалося тієї жовтневої днини, коли на запрошення завідувачки відділом краєзнавства Чернівецької обласної універсальної бібліотеки ім. М. Г. Івасюка Лесі Юріївни Шарабуряк залюблені у прабатьківський край та своє село митці Сокирянщини взяли участь у проекті «Буковинське село на книжкових сторінках». Повідавши про дуже цікавий задум, господиня цих незабутніх творчих стрічань розповіла про попередні гостини, а вже згодом запросила до душевної сповіді перед отчим краєм усіх нас, хто народився на стародавній Бессарабській землі. І вже слово за словом у залі бібліотеки оживали невидимі струни любові до батьківської землі!

Мимоволі ми мандрували відомими і навіть зниклими селами Бессарабії з автором книги «Не зникають села у віках», заслуженим журналістом України, лауреатом премії ім. Олекси Романця, майстром народної творчості Олександром Чорним, напрочуд легко відчуваючи дух зібраних ним легенд про походження назв сіл Сокирянського району. Поетичними обіймами щиро зігрівали ми дорогі серцю місця: поетеса, член НСЖУ, молодший науковий співробітник Чернівецького меморіального музею Володимира Івасюка Олена Логінова – Сокиряни, я – Коболчин та Новодністровськ; письменник, член НСЖУ, лауреат премій журналістського фонду імені Григорія Шабашкевича та літературної премії імені Дмитра Загула, Почесний громадянин рідного села Михайло Брозинський – Михалкове; поетеса, перекладач, лауреат літературної премії імені Дмитра Загула Оксана Довгань – Волошкове, головний редактор журналу «Німчич», лауреат літературно-мистецької премії ім. Георгія Гараса та літературної премії ім. Дмитра Загула Віктор Максимчук – Нову Слободу; почесний громадянин Сокирянського району Віктор Ярощук – Сокиряни; поетеса, член НСЖУ Інна Руснак – Сокиряни та Ломачинці; журналіст, літератор, краєзнавець, член НСЖУ, Почесний громадянин с. Ломачинці, лауреат премії Фонду пам’яті журналіста Григорія Шабашкевича, літературно-мистецьких премій імені Івана Бажанського, Сидора Воробкевича та Олекси Романця Юхим Гусар – Ломачинці. І, звичайно ж, незримим легкокрилим поглядом із Вічності обіймав нас усіх – земляків – незабутній Іван Семенович Нагірняк, котрий був щиро відданий милим серцю Ломачинцям, однаково як і дорогому Новодністровську… Цікавим і важливим доповненням до сценарного задуму була інформація про відомого краянини, академіка, уродженця села Романківці Костянтина Поповича та його не менш знаного земляка – поета, прозаїка, краєзнавця, фольклориста, етнографа, члена Національної спілки журналістів України, Почесного громадянина с. Романківці Василя Гандзія.

Ось таке величне гроно душевного слова, міцно переперезане корінням роду й теплом улюблених просторів хоч і віддаленого куточка Чернівецької області, зате не менш чарівного й багатого на творчі особистості, подарувало тій днині пам’ятну атмосферу відданості й любові до батьківського краю.

Особливого щемом доповнили зустріч, як і завжди, пісні: Михайла Мафтуляка на слова Михайла Брозинського про Сокиряни та чудові поетичні твори М. Брозинського й О. Логінової, покладені на музику і виконані керівником ВІА «Марічка» Любомиром Равлюком. Пісню-присвяту воїнам АТО у його ж виконанні ми всі слухали стоячи, вшановуючи мужність і героїзм кращих синів і батьків України. А ніжно-чуттєві вірші Олени Логінової «Соната для щасливих» додали Любомировим голосом яскравих вражень, наснаги і віри у силу Слова, поцілованого Музикою.

Книжкову виставку та виступи авторів супроводжували відеопрезентація-мандрівка селами Сокирянщини. Щирими оплесками підтримували гостей письменник В. В. Васкан, краєзнавці М. П. Поляк, М. Д. Мінтенко, В. В. Ярощук, громадські діячі Т. А. Мінченко, О. Я. Приходнюк. Заступник керівника апарату Чернівецької ОДА Олександр Шкурідін, особисто цікавлячись скарбами краєзнавства, наголосив на важливості цього проекту і запросив до продовження вивчення історії та збереження її для нащадків.

Із вдячністю за те, що додали сокирянських барв до проекту «Буковинське село на книжкових сторінках», та найкращими побажаннями подальшої плідної цікавої творчої праці на завершення до всіх звернулася т. в. о. директора Чернівецької обласної універсальної бібліотеки ім. М. Г. Івасюка Наталія Філяк.

Ще довго не припинялася цікава бесіда після закінчення чергового творчого стрічання, митці обмінювалися книгами, запросинами та телефонами, а так хотілося, щоби подібні години розкошування поезією, історією й краєзнавством, помноженими на велику любов, збирали набагато більшу аудиторію і дітей, і дорослих! Бо ж варто знати, цінувати й пам’ятати, читати, розуміти й зустрічатися із людьми, що уславлюють рідний край, допоки ще доля дарує таку можливість.

Щиро дякуємо організаторам за нагоду збагатитися творчим духом та обіймами земляків.

Інна ГОНЧАР, член НСЖУ, лауреат обласної премії ім. Ольги Кобилянської

wp_20161018_030

wp_20161018_087