У переддень професійного свята працівників культури, майстрів народного мистецтва і Дня української писемності та мови пройшло нагородження конкурсантів онлайн-фотоконкурсу “Краса в деталях. Орнаменти Бережан”.

Плідною й корисною виявилась активна співпраця з організації проведення конкурсу Бережанського товариства шанувальників мистецтв “ОазАрт” та Центру дитячої та юнацької творчості. Відзначено успішні роботи керівника фотогуртка Віти Білоус, активність учасників та вболівальників, а ще – допомогу спонсорів: Astrdekor (м. Тернопіль), магазину “Аркада” (м. Бережани), відділу культури, туризму та релігій міської ради. До кінця листопада виставка фоторобіт буде знаходитись у залі Відкритого простору ГО “Рідне місто”.
Переможцями у молодшій віковій групі стали Емма Желізняк (перше місце, роботи «Завитки історії», «Душа іде на бесіду», Максим Механік (2 місце, “Ми розуміємо руїни не раніше, ніж самі стаємо руїнами” (Генріх Гайне), Даніела Чавес Гонсалес (2 місце, «Лікар може поховати власну помилку, архітектор – хіба що обсадити стіни плющем» (Френк Ллойд Райт), Христина Пиріг, Центр дитячої та юнацької творчості (3 місце).
У старшій віковій групі 1 місце – у Наталії Леськів («Наглядач», «Будівля Ощадбанку» та «Згори видніше»), 2 місце – в Олени Мельничук («Малюнок, висічений на камені зовнішньої стіни біля замку Сенявських» (1554), «Клямка дверей будинку отця Теодора Кордуби»), Назара Яреми («Фрагмент ліпнини на території Бережанського військового комісаріату»), 3 місце – в Анжели Урди («Рельєфне зображення святого Миколи»).
Голова ГО БТШМ “ОазАрт” Ірина Драбик наголосила: «Ми не могли зробити більш публічнішої зустрічі для нас усіх, у карантинних обставинах, але ми змогли представити усі фотороботи у наших групах фейсбуку, і наш конкурс переглянуло багато людей у різних куточках світу. Задум та ідея конкурсу в цьому разі розглядається не у вузькому значенні слова “конкурс”, а в набагато ширшому: привернути увагу до тих оригінальностей Бережан, які ще збереглися, які, можливо, непомітні чи сховалися в буденності, при можливості відновити, почистити, відреставрувати орнаменти нашого міста».
«Бачимо у фотосвітлинах важливість показати Бережани, які руйнуються часом та людьми. Наше покоління зобов’язане зберегти й відновити наше місто для наступних поколінь як чудесний куточок Галичини», – доповнила розповідь Олена Різник, заступниця директора ЦДЮТ.
Учасники заходу з цікавістю слухали екскурс історика, краєзнавця, почесного громадянина міста Бережани Богдана Тихого й переглянули відеоролик про історію створення фотографії.

Тетяна Бідзіля, м. Бережани.