27 січня 2023 року в ОЗЗСО “Узинський ліцеї №1” представили благодійну акцію “Книжкова естафета”. Ініціаторами та авторами ідеї виступили голова Молодіжної ради Володимир Дудар та громадський діяч Ярослав Карпець. За словами пана Володимира, основна мета акції полягає в наповненні бібліотечних фондів сучасною українською літературою та знайомство з тими, хто творить художні твори сучасності.

До акції долучені книги дитячого письменника Івана Андрусяка, майстра детективного жанру Андрія Кокотюхи, розвідка Степана Процюка про видатних українських письменників. Творці акції не забули й про зарубіжних авторів. Серед найвідоміших із них А. Де Сент-Екзюпері з “Маленьким принцом”.

Молодіжну Раду Узина підтримало й керівництво Узинської громади. Це голова Узинської територіальної громади Віталій Гринчук, заступниця керівника Узинської територіальної громади Оксана Кравченко, начальник відділу освіти Узинської територіальної громади Юрій Мар’яновський.

– Хороша ідея, – похвалив Віталій Гринчук, – «Орки» навмисно знищували українську літературу на тимчасово окупованих територіях. Тепер маємо зробити хід у відповідь – замінити у всіх українських бібліотеках російських класиків на своїх. Аби нові покоління знали власну історію і культуру.

До акції долучилась плеяда й молодих авторів. Це автори Видавництва “Ліра-К”: Марина Маркс “Ті, що (не) тікають з війни”, Віктор Полянко “Приборкання Кичери”, Павло Дима “Пригоди психологині”. Декого з авторів можна почути на презентаційному відеоролику до акції.

Також акцію підтримало й харківське видавництво “Відкриття”. Директорка видавництва Наталія Васильєва передала книжкові новинки для акції: книгу-посібник для письменників “Після останньої крапки…” власного авторства, роман мандрів “Лотова жінка” Олени Просцевічене, збірку оповідань і новел Катерини Пилипчук “Війна, яка змінила нас”, історичний роман “Орелія” Ольги Халепи та дві художні книжки –  “Оскар” і “Муха в окропі на окупованій території” – письменниці Людмили Охріменко.

На зустрічі Заступниця начальника Гуманітарного відділу  Людмила Крижанівська передала книги до мандрівної валізки з особистої бібліотеки. Це патріотичне видання «Холодний яр» Юрія Горліса-Горського та  «100 великих постатей і подій козацької  України». А також прозові книги Ліни Костенко,  Олега Чорногуза та Івана Франка. Також до книжкової валізки потрапив доробок англійського драматурга Вілкі Коллінза.

“Перший донат від Гуманітарного відділу демонструє саме якого ґатунку літературу потрібно збирати: твори для підлітків, книги за шкільною програмою українських авторів або переклади зарубіжних авторів“, – розповіла в ліцеї пані Людмила. Гуманітарний відділ – це підрозділ Узинської міської територіальної громади, який опікується освітянами, культурними закладами міста в Білоцерківському районі.

Під час перебування книжкової валізки гості молодіжного простору можуть знайомитись із книгами сучасних українських письменників, робити селфі для Інстаграму й Фейсбуку, брати участь в розіграші видань, донатити свої книги для сільських та шкільних бібліотек по всі Україні.

Далі книжкова валізка мандруватиме молодіжними просторами найближчих до Узина населених пунктів.

Співорганізатор акції, керівник проєкту “Книжкові Сили України” Ярослав Карпець