Катерина Доманська — сучасна українська авторка з міста Дніпра, лікар-офтальмолог за фахом.

 Чи чули ви це ім’я? Напевно, як і я, ні. Про неї знають лише її рідні, друзі, колеги та знайомі. Ім’я маловідоме широкому загалу. Але завдяки Інтернету та соціальним мережам  про неї  з кожним днем дізнаються все нові сотні читачів.

Я вперше прочитала про Доманську на сторінці фейсбуку, де анонсувався відео сюжет про її роман «Хіба ж можна засипати море?»

11 липня 2023 року творча інтелігенція Косівщини, письменники, викладачі шкіл, працівники культури, члени Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка, бібліотекарі мали можливість зустрітися і ближче познайомитися з Катериною Доманською, прийшовши в світлицю бібліотеки на презентацію її книги «Хіба ж можна засипати море?»

Любов Кабин — модераторка заходу, завідувачка бібліотеки, представила присутнім гостю із Дніпра, яка для популяризації  своїх книг використовує соцмережі, виступає на місцевому телебаченні, влаштовує презентації, співпрацює з книжковими інстаграм-крамницями, має сайт своїх книг. Вона авторка романів «Дозвольте бути коханню» (2021) та  «Хіба ж можна засипати море?» ( 2022).  

Катерина Доманська розповіла про свій шлях до літературної творчості.  А ми, присутні, уважно слухали і насолоджувалися живим спілкуванням з цікавою співбесідницею.

Ось декілька скупих, але основних  штрихів до життєпису К. Доманської. Народилася  в 1982 році в Сумах в інтелігентній сім’ї: батько — лікар, мати — майстриня петриківського розпису. Батьки переїхали на Дніпропетровщину коли їй виповнилось три рочки. Садочок,  навчання в школі, де все велось російською мовою, лише дома розмовляли українською. В школі не любила писати, не мріяла про філологію та літературу, а полюбила медицину, пішла батьківським шляхом. Закінчила Дніпропетровську медичну академію,  більше 10 років працювала лікарем-офтальмологом. Катерина — мама трьох  дітей. Зараз у декретній відпустці. Наймолодшому сину — 5 рочків, старші діти ходять у школу, і тому піклування про дітей — на першому місці, а між цим знаходить час для саморозвитку і творчості. Авторка захоплюється читанням, бальними танцями, грою на бандурі та поширенням українських традицій.

На зустрічі Катерина Доманська ділилася  власним досвідом, розказувала, де шукати натхнення і наскільки великі внутрішні зміни відбулися особисто в ній за період написання книг. «Бути письменницею — цікаво, захопливо і відповідально. Адже слово несе інформацію, впливає на людську свідомість. Слово — це велика сила», — зазначила Катерина Доманська.

Писати почала в 39 років. Спонуканням до писання став випадок,  про який розповіла сама К. Доманська: «Якось я почула, що одна моя не надто близька знайома запрошувала подруг на презентацію збірки своїх віршів. І мене ніби вдарило струмом в гарному розумінні слова: «Чому б і самій не написати книгу, роман?» Так, я відразу хотіла написати не оповідання чи щось невеличке, а роман. Я вдячна собі, що не злякалася і не відступила. Коли син пішов до садочка, я почала писати».

Світ її книг — різний, але однаково цікавий. «Разрешите быть любви» (2021) — перший еротичний  роман написаний російською мовою, зараз письменниця працює над перевиданням цього роману українською мовою «Дозвольте бути коханню».

Авторка не була на Київському Євромайдані, не була в зоні АТО, особисто не брала активної участі в подіях, але перечитала багато історичної літератури (любить книги про історію України), що стосувалася цих подій, вивчила хроніку подій Майдану, зустрічалася з очевидцями АТО, торкнулася цієї теми через свого чоловіка Андрія, який працює хірургом-травматологом в одній із лікарень Дніпра і прооперував десятки поранених як тоді, в 2014-2015, так і зараз. 

Все це сформулювало її думки щодо долі нашої України і вилилось на 408 сторінках життєвого  роману на фоні сучасних історичних подій «Хіба ж можна засипати море?», який вийшов у видавництві «Тут» в 2022 році в двох різних обкладинках, проілюстрований чорно-білими світлинами. Видання складається з  чотирьох частин, в яких авторкою охоплено події Євромайдану в Україні, початку російсько-української війни 2014 року до повномасштабного вторгнення 2022 року — болючих для нашої країни років, змін, які зазнала Україна і люди в ній.                                                                                      

Разом  з головними героями її роману, з якими  ми крокуємо поруч, перегортаючи кожну сторінку історії людських доль під час війни, історії змін і пізнання себе, історії справжнього кохання (і тут два сенси: кохання до людини і любов до своєї країни),  в романі присутні роздуми авторки про Україну, українців, наші прагнення, можливості і помилки.

Роздумами і відгуками про книгу поділилися Василь Шкурган — письменник, член Національної спілки письменників України, Аделя Григорук — письменниця, членкиня Національної спілки письменників України, яка зазначила: «Вражає те, що майже не розмовляючи українською, авторка взялася написати потужний  твір на таку серйозну тему, в якому використана лексика з різних галузей: і соціальна, і наукова, чисто побутова, художня, публіцистична. Захопили людські долі. Цікаво було побачити події її очима: авторка показувала їх від імені свого покоління, зображені пером цієї молодої людини».

Творча зустріч з Катериною Доманською подарувала гарний настрій і сонячну атмосферу, навіть незважаючи на дощ за вікном. Щира розповідь і презентація видання — гармонійно поєдналися, залишивши приємні спогади і надію на подальші зустрічі.

Сьогодні ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто воював, хто зберіг для нас горде ім’я українця. Роман К. Доманської викликає в серцях читачів вдячність усім захисникам, захисницям нашої держави, хто віддав найдорожче — молодість, здоров’я, життя за незалежність і побудову України, в якій ми зараз живемо.

Марія  ПОРОХ,

членкиня Клубу інтелігенції

ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки.