З історії Греції відомо, що битва спартанців з персами під Фермопілами відбулася ще за чотири століття до нашої ери, але їхній подвиг не забутий, як не підлягає забуттю й подвиг Героїв Крут. Не померкне у віках і слава про Героїв УПА, які більше десяти років боролися проти комунобільшовицької чуми, що полонила наші землі у минулому столітті.

Історики – дослідники Другої світової війни – дивуються, як могла армія без держави так довго боротися за волю рідного народу. Де черпали сили повстанці? Хто підтримував їх у нерівній боротьбі з окупантами? Щоб зберегти боєздатність, зброю доводилося відвойовувати у ворога. Але сила їх звитяги була не тільки в автоматах-гранатах, але й у правді-вірі, що «Україні вічно бути, про Україну всім почути!» (З пісні про Крути). У вояків УПА був свій кодекс честі: «Здобудеш Українську державу або загинеш в боротьбі за неї!»
Зусиллями колективу Зборівського районного комунального історико-краєзнавчого музею «Зборівська битва» у березні 2018-ого вийшов друком третій номер часопису «Білий Берег», присвячений 75-річчю створення Української Повстанської Армії. Упорядники видання зібрали багато матеріалів про героїчний чин ОУН – УПА на теренах Зборівщини, Козівщини і Бережанщини. 444 сторінки документальних і художніх творів, що висвітлюють правду про УПА, вартують більшого накладу (проти 200 примірників нині виданого тернопільським видавництвом «Терно-граф»). Такий збірник має бути в усіх бібліотеках України, в тому числі й у книгозбірнях військових та навчальних закладів, а також Академії наук України. Сподіваємося, що цим виданням зацікавиться й українська діаспора, адже цінні книги українського духовного простору вже є на полицях бібліотеки Конгресу США, що вважається найбільшою у світі.
Цікаво й гарно організована презентація випуску № 3 історико-краєзнавчого та літературного часопису «Білий Берег» відбулася 15 березня у Зборівському районному будинку культури. Присутні почули вірші колишнього повстанця Зиновія Сердюка в його власному виконанні – 91-річний свідок героїчної боротьби УПА виступив перед молоддю, що зібралася в залі. Зі сцени прозвучали також пісні Олександра Смика, голови Тернопільської організації НСПУ – його зворушливий коментар не залишив байдужими нікого. Предметно говорили на актуальну тему збереження пам’яті поколінь краєзнавці-дослідники Василь Штокало та Михайло Бігус. Один з упорядників часопису, науковець Володимир Шевчук (викладач Львівського національного університету ім.І.Франка) згадав імена невтомних будителів історичної пам’яті на теренах Зборівщини Григорія Барана-Радошівського та братів Чернихівських. Провадив презентацію й демонстрував відеофрагменти головний редактор часопису, директор музею «Зборівська битва» Богдан Макогін.
Така праця, безперечно, потрібна, бо ще й сьогодні є ті, які вважають боротьбу УПА непотрібною. Народ думає інакше, тому що в кожному селі нашого краю відновили могили полеглих за Україну. І, хоча сучасне становище не додає оптимізму українцям, минуле навертає до нього, бо в героїв УПА було ще менше можливостей та підстав вірити у свою державу, однак вони боролися, щоб дати нам її. Завдання нового покоління – утвердити державність України.

Андрій Балицький, старий галичанин (91 рік),
м.Зборів, Тернопільщина