20 лютого в Україні відзначили День Героїв Небесної Сотні, 7-у річницю трагічних подій, які відбулися на Майдані в Києві. У лютому 2014 року під час зіткнень учасників Майдану із силовиками в центрі столиці нашої держави загинули понад сто осіб, сотні були поранені, більшість із яких – 20 лютого. Загиблих учасників акцій протесту стали називати Небесною Сотнею. Герої Небесної Сотні гинули за честь, за волю, за право бути українцями, жити щасливо в незалежній квітучій Україні. Вони змінили хід української історії, ставши на захист майбутнього своєї рідної землі. Героїчна сотня журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-охоронцями на небі.

Подвиги Героїв Небесної Сотні – взірець патріотизму й незламності духу для кожного свідомого громадянина, наочне свідчення незламності нації, єдності всіх поколінь українського народу.
Мешканці Бережанщини 20 лютого разом з усією Україною вшанували Героїв, усіх тих, хто з ризиком для власного життя відстоював право українців жити в незалежній проєвропейській державі.
У 7-у річницю трагічних подій, які відбулися на Майдані в Києві під час Революції Гідності, пам’ятна хода об’єднала багатьох небайдужих жителів м. Бережани, родини Героїв, військовослужбовців, духовенство, представників влади й громадськості, священиків, котрі зібралися, щоб віддати шану Героям, помолитися за упокій їхніх душ. Міська площа Ринок і прилеглі вулиці перетворилися на зменшений аналог київського Майдану. Намети, бочки, шини, звуки барабанів, дим – ці й інші елементи декорацій, вдало підібрані на кожній із локацій, а також літературно-музичні композиції, виступи запрошених волонтерів та учасників російсько-української війни, демонстрація тематичних відеороликів дали можливість присутнім по-справжньому відчути атмосферу подій Революції Гідності 2013–2014 років. Під вигуки: «Слава Україні! Смерть ворогам!», «Бережани, вставай! Майдану помагай!» колона пройшла маршрут від площі Ринок до скверу Устима Голоднюка. Цей шлях – своєрідний урок історії для молодого покоління, яке має знати своїх Героїв. Кожен повинен усвідомити, наскільки високу ціну заплатили наші співвітчизники, щоб ми могли спокійно спати, жити без страху вийти на вулицю, милуватися мирним небом над головою.
Педагоги, школярі, студенти взяли участь у всеукраїнській тихій акції «Ангели пам’яті», почепивши білих ангелів на гілках дерев у сквері Устима Голоднюка. Незабутнім став виступ PianoExtremist (Піаніста з Майдану), який просто неба зіграв для бережанців твори, написані в часи участі в подіях на Майдані та війні з агресорами, терористами на сході нашої країни. У багатьох присутніх виступали сльози на очах.
Як зазначалося, ці дні лютого носять символічний характер самовідданості й героїзму українських патріотів. Ми ніколи не забудемо підступу, жорстокості, захланності на чужі землі агресора та його прихвоснів. Сім років тому поклали своє життя Лицарі Небесної Сотні, шість років тому сталися Дебальцевські події. На жаль, російська агресія триває і приносить все нові й нові жертви. 20 лютого в Україні є днем скорботи, пам’яті, днем задуми над тим, заради чого боролися і що відстоювали ті хлопці та дівчата на Майдані Незалежності в Києві, чого прагнули, за що поклали своє життя у боротьбі з ворогом наші військові. Вони – наша совість і наше сумління. Ми повинні добре усвідомити той гіркий урок боротьби. Перед світлою пам’яттю Героїв Небесної Сотні маємо робити все, щоб не допустити більше ніколи тих трагічних подій, продумувати кожен крок, зважити свій вибір, щоби зберегти Україну, зробити її міцною, демократичною, процвітаючою. От тоді ми й поборемо ворога!
Вічна пам’ять і слава, Царство Небесне всім загиблим Героям України! Жодна жертва не марна. Гідність, свобода та честь – цінності, за які варто боротися та які варто відстоювати завжди. Пам’ятаймо та гідно вшановуймо подвиг Героїв Небесної Сотні!

Тетяна Бідзіля.

3

5

8

9