Поезія кохання і болю (Проект «Книги – читай!»)

31 травня 2023 р. у ЛЬВІВСЬКОМУ КОЛЕДЖІ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ відбулася презентація книги Богдана ДЯЧИШИНА «Ословленого світу таїна» (Львів: РАСТР-7, 2022. – 200 с.) і збірки віршів Марії МАШ «Сьогодні точно ні» (К.: Саміт-Книга, 2021. – 96 с.).

Пригадується, ще Євген Маланюк стверджував, що «нечитання знесе Україну зі світу». Без виховання мислячої молоді нам не підняти України з руїни. Мозок, за визначенням академіка Олега Кришталя, директора

Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця, –  найдивовижніший, найскладніший пристрій Всесвіту (що нам доступно про нього на сьогодні). Однак, щоб його не втрачати, цей витвір мусить працювати за призначенням…

Мозок найперше вбивають лінощі.

Мозок гнучкий в будь-якому віці, але його необхідно вправляти, тренувати, використовувати за призначенням.

Мозок стимулює: ЧИТАННЯ, ПИСЬМО і все, що спонукає до РОЗДУМІВ.

Книга Богдана Дячишина – це есеї про літературу для вдумливих читачів, які живуть Україною і для України. Автор стверджує, що «світ – Боже твориво, і ми мусимо його ОСЛОВИТИ».

Студенти 3-го курсу режисерського відділення, за режисурою Ярослави Богонюк, створили композицію за віршами поетичної збірки Марії МАШ. Авторка прочитала свої найновіші вірші. Один з них зацитую:

       ЯКЩО ЗАВТРА ВІЙНА…

Якщо завтра війна, то візьми із собою!

Я навчуся нести за тобою зброю,

Я зможу набої тобі  подати…

Ти знаєш: для мене найгірше – чекати.

Якщо завтра війна, то будемо разом!

Страх відступає, коли тебе обіймаю,

Тривога відходить і ховається за містом…

Там, де ми двоє – воля сильніша!

Якщо завтра війна, не лишай самою!

Я не брат, але теж піду до бою!

Ніч ще над нами, та сонце вже сходить…

Наш дім, наші діти – там, де ми з тобою…

Про дебютну поетичну збірку Марії МАШ «Сьогодні точно ні» вже сказала вагоме слово Надія ГАВРИЛЮК – поетеса, критикиня, літературознавчиня, кандидатка філологічних наук, старша наукова співробітниця Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України («Пташиним криком полечу». – Буковинський журнал, ч. 2 (124), 2022; «Образ жінки в сучасній українській поезії (Збірка Марії Маш «Сьогодні точно ні»). – Вісник Маріупольського Державного Університету. Випуск 26–27, 2022).

Рецензії-есеї Богдана ДЯЧИШИНА на поетичну збірку Марії МАШ опубліковані в книзі «Ословленого світу таїна» («Поезія щирого в ніжного серця») і виданнях «Золота пектораль»: https://zolotapektoral.te.ua/поезія-щирого-і-ніжного-серця/; «Роздуми про “Сьогодні точно ні”» – «Золота пектораль»,  № 1–2 (55-56), 2022.

Відбулася цікава й змістовна бесіда Богдана ДЯЧИШИНА зі студентами та викладачами коледжу. Пригадалася думка Антуана  де Сент-Екзюпері: «Найбільше щастя людини – це можливість спілкуватися (насамперед рідною мовою. – Я. Б.)…

Ярослава БОГОНЮК, викладачка ЛЬВІВСЬКОГО КОЛЕДЖУ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ