Кожен свідомий українець сьогодні тримає свій фронт. А їх у нас чимало. Військовий фронт – найстрашніший і найжорстокіший. Поряд з ним не менш важливий і запеклий інформаційний фронт. Але є ще гуманітарний, психологічний, екологічний… зрештою, культурний – фронт митців, де українські письменники завжди були у перших рядах.

Дніпропетровська письменницька організація не лишається осторонь Новітньої Вітчизняної війни. Сьогодні наші члени активно підтримують тероборону і займаються волонтерством: плетуть маскувальні сітки, печуть пиріжки, готують обіди для вояків, допомагають збирати кошти на ліки, одяг та озброєння. Не забуваємо і про творчість. Так, письменницька молодь на чолі з членкинями правління ДОО НСПУ Марією Дружко та Євгенією Яворською організували у «Фейсбуці» благодійну онлайн подію «Словом до перемоги». Відтепер щочетверга творча молодь Дніпропетровщини та учасники мистецької спільноти «VivArt» проводять прямі ефіри на своїй публічній сторінці.

Організатори події мають на меті популяризувати сучасну українську літературу і піднімати настрій своїм підписникам та шанувальникам з усієї України, аби люди не впадали у депресію і продовжували вірити у нашу перемогу. «Як би там важко не було, не припиняй мріяти і не піддавайся поганим думкам!» – закликала у прямому ефірі одна з учасниць заходу, дніпропетровська письменниця та байкарка Олена Ляшенко-Федіна. «Навіть підчас бомбардувань зберігай спокій і не сумнівайся: перемога за нами!» – додала фантастка Катерина Кравченко, що нещодавно вирвалася до рідної Дніпропетровщини з-під шалених столичних обстрілів.

Окрім мистецької підтримки, учасники події «Словом до перемоги» оголосили про збір коштів на потреби армії. Одна з ініціаторок заходу, прозаїкиня Євгенія Яворська ось уже 8 років співпрацює з Дніпропетровською волонтерською організацією «Добрі люди». Починаючи з 2014 року, вони постійно підтримують добровольчі бригади, що стояли на варті нашого миру, а зараз активно захищають наші свободу і незалежність.

Задля підтримки захисників ще одна з учасниць події, поетка Сніжана Біла оголосила про благодійний продаж своєї свіжої збірочки «Прихисток вітру», а Марія Дружко запропонувала глядачам придбати колективний збірник літературних творів дніпропетровської молоді «ArtTerrapiYa».

Отож запрошуємо всіх небайдужих колег долучатися до події «Словом до перемоги». Для цього підписуйтеся на сторінку мистецької спільноти «VivArt» за посиланням: https://www.facebook.com/vivartdndz/

 і відвідуйте наші ефіри щочетверга або пишіть у приват з пропозицією виступити разом з нами.

Разом до перемоги!

Марія Дружко