Часи змінюються, і ми змінюємося з ними. Водночас не зникає потреба як у легких розважальних, так і в заглиблених історично та в духовних  творах. Тож добре тому, у кого є що згадати, і хто вміє здобуту науку й усе пережите донести до інших, скажімо, у змістовному медійному тексті  чи в літературній диво-казці.

Зацікавити минулим, здивувати ідеями, а то й просто зачарувати ілюзіями вдалося  журналістці, авторці кількох книжок  для малят і  підлітків Маргариті Василівні Меденці.   Чергова її книжка «Добрі казки та правдиві історії» побачила світ у видавництві «Патент» наприкінці минулого року. Твори адресовані дітям молодшого та середнього  шкільного віку. До збірки увійшли повість-казка «Іменини у Чарівному лісі», цикл зворушливих оповідань «Я люблю тебе, мамо…», повість-казка «Як баран Кучерявий до старості дожив»,  історія про цілющу духовність «Жар-птиця у Королівстві Добрих Людей», а також короткі казки: «Симфонія  для  прибульців», «Диво  завжди  поряд», «Про що дізналася Вухата Сова», «Квіти  від закоханого Сніговика», «Як Віслюк із Конем глину місили». А от на завершення збірки авторка відверто дивує дорожніми нотатками, стилізованими на зразок  духовної  казки «Мармуровий Лев зі співучим Корольком у вусі».

Що ж, усі тексти у книжці «Добрі казки та правдиві  історії» привабливі пригодами, відкриттями  й доброзичливим гумором. Та й  узагалі настрій книжки щирий, ліричний,  чуттєвий і магічний. Написане  в текстах живить мрію, схиляє юного  читача до  глибшого пізнання себе й до розуміння оточуючих. Хоча у повісті-казці «Як баран  Кучерявий до старості  дожив» присутні ще й мотиви пізнавальної краєзнавчої подорожі. Чергування  цікавих  пригод і подій, жваві діалоги, несподівано  мудрі висновки й  відважні  вчинки героїв казки  пожвавлюють твір, роблять його захоплюючим. Юний  читач почерпне  для себе знання про українські Карпати, про Ісландію і Нову Зеландію; глибше  усвідомить посил книжки: мовляв, людину робить щасливою чесна, сумлінна і щоденна праця. Ілюзіями без дій не досягти мети, як і неможливо зачерпнути ківшиком віддзеркалення місяця у воді. Крім усього іншого повість-казка «Як баран Кучерявий до старості дожив» підказує юному читачеві, мовляв, не можна блукати світом без пригод, і годі сподіватися,  щоб усі вони  були приємними. І все ж, найчастіше успіху досягає той, хто йде, інколи й не знаючи шляху. А героям казок Маргарити Меденці зовсім не  притаманно знати  шлях і боятися пройти його.

Щодо повісті-казки «Іменини у Чарівному лісі», то попри  те, що написана  вона  цікаво, жваво й мотивовано, – тут авторка нанизує  тільки несподіванок  і магічних ситуацій,  що  читач  аж ніяк не нудьгуватиме. Тим паче,  що кожна  сцена у тексті оживає картинкою, яку легко можна уявити. Реальні й вигадані, а також міфічні герої повісті-казки «Іменини у Чарівному лісі» промовляють про щедрість і вдячність, налаштовують читача на добрі діяння.

Заслуговує на особливу увагу цикл коротких оповідань – поєднаних у збірці  заголовком «Я люблю тебе, мамо…». Кожне оповіданнячко може сприйматися як окрема завершена розповідь. Утім, наступна доповнює попередню,  або  є  її  продовженням.  А разом  оповідання складають (пронизану як смутком і сумнівами, так веселощами,  дитячими мріями і невеличкими перемогами)  історію  про лагідну дівчинку та відважних  хлопчиків, які народилися наприкінці  ХХ століття і підростали в карпатському селі, а рідну  маму  могли бачити… лише кілька днів на рік. Маленькі герої  тут передчасно дорослішають, гартуючись в  зумовлених  викликами часу  обставинах. Читач  занурюється  в  атмосферу сумних реалій, невтішної правди,  яка застерігає і надихає  замислитися: чому  так  сталося і  як це виправити  та не допустити  подібного  в майбутньому? Оповідання  «Я люблю тебе, мамо…»  – не буденна розповідь про минуле,  не просто чуйні спогади з дитинства, а радше підказка: мов стати  незалежною державою ще не  означає  бути сильною і шанованою у світі країною. Бо всього слід здобути, належить досягти. Й тут авторка цілком усвідомлює свою роль, відповідальність і вплив. Адже впевнена: особистість формують глибокі знання, герої літературних творів, релігійна і духовна культура. А тим часом у карпатських селах  уже виросло покоління, яке пережило відтворене в оповіданнях Маргарити Меденці  «Я люблю тебе, мамо…»  Щоб  врівноважити  сумне і обнадійливе, авторка вплітає у тексти віршовані рядки, покликані створити відповідний настрій читачеві.  Гадаю,  це  так. Вірші виправдали своє призначення. Як і гарні малюнки Ольги Олесівни Ладижець – теж. Ілюстрації художниці чудово доповнюють тексти, збагачують уяву юного читача,  будять  інтерес  до книжки.

До збірки «Добрі казки та правдиві історії» увійшло ще кілька творів – на вибір та уподобання юних  читачів, котрим бракує часу і терпіння, щоб прочитати  довгі тексти.  Так,  ці  казки  більше  для  розваги; разом з тим їх виховна сила – це віра у силу вдячності, добра і любові – чого  легше досягти за умови миру на землі. Герої казок Маргарити  Василівни  переживають  події, пригоди, в які впускають допитливого юного читача, аби разом долати тривоги, оминати перешкоди й здобувати омріяне; аби навчитися співчувати, співпереживати й допомагати. Бо, як відомо, усе тримається на чиїхось добрих  вчинках і вдячності.  Що і є лейтмотивом творів Маргарити  Меденці.

Далі авторка відтворила у творі «Мармуровий Лев зі співучим Корольком у вусі» незабутні враження від побаченого у німецькому місті Ліндау. ЇЇ здивованість чарівним  островом у Боденському озері, а також захоплення винахідливо-практичним мистецтвом дбайливих і працьовитих людей – вселяє в душу і розум юного читача  бажання творити  казку вже на своїй рідній землі.

Треба сказати, що у книжці «Добрі казки та правдиві історії» завзяття, витримка й відвага героїв заради спільної радості – непохитні. Й недаремно відтворені тут чарівні  пригоди й дивовижні зустрічі викликають то захват, то сміх і нестримні веселощі, а то … і тривогу,  переживання, сум’яття.  Зате, як результат,  зі  сторінок збірки  казок та історій  б’є, так би мовити, фонтан духовних і практичних порад. Сюжети приваблюють манерою оповіді, гуманізмом, наснажують юного читача енергією переможця. Втішає також і  особистісний  факт:  нова збірка  Маргарити Меденці «Добрі казки  та  правдиві  історії», як і попередні  її книжки для  дітей, переконує – авторка вибрала властиву її душі  нішу  у художній літературі.  У своїй творчості  продовжує торкатися  моральних  проблем,  а героїв своїх  книжок  піддає  випробуванням на шляху до вершини  досконалості.  Отак  пані Маргарита віддає дітям взяток, що його, немов бджола нектар, збирала і продовжує збирати по тернистих і квіткових полях-долинах мудрості. Неспроста в народі мовиться: «Ціну меду знають бджоли». Отож бо, любі читачі.

Василь ГУСТІ,

член Національної  спілки письменників  України,

Заслужений  працівник  культури.