Ви мріяли заблукати в нетрях дива і обов’язково знайти для себе щось надто цінне і вагоме?! Вважайте, що вам це вдалося. Василь Шкіря – дитячий письменник з Іршави завжди підкине щось цікавеньке, певну знахідку. Він вже кілька десятків років плідно трудиться на ниві добірного художнього слова. Ось і днями у видавництві «Карпати» побачила світ його чергова книжка «Пригоди Бджілки Джавелінки і її друзів». З ілюстраціями почаклувала Ольга Ладижець. У виданні на творчість дитячого письменника з Іршави також міститься відгук відомого українського літературного критика Євгена Барана.

Впадає в око те, що Василь Шкіря полюбляє експерименти із жанрами. Це підтверджується також і в «Пригодах Бджілки Джавелінки і її друзів». В одній книжці вміщено притчу, кілька п’єс, казку та повість-казку.

У притчі «Бджілка Джавелінка» вгадується підтекст російсько-української війни. Білий Ведмідь забрався у маєток Бурого Ведмедика, коли останнього не було вдома, і почав там ласувати різними наїдками. Проганяти нахабу взялися лісові звірі гуртом. Та лише коли до справи приєдналася Бджілка Джавелінка з друзями, Білому Ведмедю вже нічого не кортіло. Він ледве доповз до своїх північних краєвидів.

Як не крути, а в той чи інший спосіб кожен з нас відчуває суспільно-політичну ситуацію в країні. Це і рівень свободи слова, це і прозорість виборів, це і щирість політиків, це і стабільність чи ріст цін на товари, це і купівельна спроможність зарплат тощо… Все це письменнику неабияк болить. Цікаві в цьому плані п’єси «Лісове збіговисько» та «Пригоди Ковідика». Серед головних героїв – Ведмедик-Рошеник та Ковідик. Вже з цього багато зрозуміло, про кого і про що йдеться. Варто відзначити, що у п’єсах використано пісні на слова поета Степана Жупанина з Іршави, про якого Василь Шкіря раніше навіть написав і видав книжку.  

Окрім того, що В. Шкіря пише казки, він ще є потужним журналістом та кілька десятків років трудиться у районній газеті «Нове життя». Спрагнений до самовдосконалення, також уважно стежить за напрацюваннями колег у сфері радіо- та тележурналістики. Як ми знаємо, зараз модними є різні ток-шоу, які мають доволі високі рейтинги переглядів. На прикладі лісових звірів своїм поглядом з цього приводу письменник ділиться у п’єсі «Ток-шоу «Демократія в хащі». В ній порушуються злободенні теми доріг, використання коштів МВФ, контролю над ЗМІ тощо. В. Шкіря традиційно не може обійтися без прислів’їв та приказок.

Казка «Зайчик-фольклорист» присвячена знаному талановитому фольклористу області Івану Хланті. Розповідається про те, що Зайчик вирішив видати книжку пісень. Цією ідеєю він поділився з лісовими друзями. Кожен з них почав щось наспівувати, а Зайчик записував усе на диктофон і потім розшифровував. Книжку презентували на лісовій галявині.

Відзначається поєднанням багатьох тем, облюбованих письменником, повість-казка «Пригоди Андрійка Незгоди». Йдеться і про хитрощі знахарів, і про заробітчанство, і про повагу молоді до старших, і про заробітчанство, і про відкриття власного бізнесу, і про перипетії, пов’язані з коханням, певні випробування в цьому плані… Василь Шкіря дуже добре відчуває побут сільського жителя, вміє змалювати відповідний образ. Це ж і не дивно, адже й сам він народився та виріс у мальовничому селі Загаття, що на Іршавщині.

Книжка легко читається. Це свідчить про вишуканий стиль автора. Ніяк не можу забути Бджілку Джавелінку. Потрібно, мабуть, йти готувати відповідні вулики. Перемога за нами!..

Іван КОПОЛОВЕЦЬ