Блогери Олексій Станчевський, Костянтин Дикань та Дмитро Воронков під стінами Генеральної прокуратури запропонували народному депутату Сергію Рибалці добровільно скласти мандат та відмовитися від депутатської недоторканості. Під час брифінгу вони заявили, що наприкінці 2016-го року стали учасниками експерименту-розслідування з виявлення фактів політичної та економічної корупції. За гроші, отримані від команди нардепа Сергія Рибалки активісти масовано поширювали в ЗМІ «фейки» та неправдиву інформацію про екс-тестя Сергія Рибалки – Геннадія Буткевича та його торговельну мережу АТБ.

«Метою нашого експерименту було показати, що нині в України є не лише зовнішній ворог – Росія, яка крім військової агресії вчиняє інформаційну агресію проти України, розповсюджуючи фейки та маніпулюючи громадською думкою, виправдовуючи анексію Криму та вторгнення на Донбас. В України є і ворог внутрішній. В процесі нашого розслідування ним виявився народний депутат України, голова Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України, член фракції «Радикальна партія Олега Ляшка» Рибалка Сергій Вікторович», – йдеться в офіційній заяві активістів до ГПУ.

Як стверджують активісти, від помічників Сергія Рибалки вони отримували так звані «темники» – набір тез та непідтверджених, а інколи – відверто неправдивих фактів про мережу АТБ та її власника Геннадія Буткевича, які потім активно поширювали в українських ЗМІ. За це учасники експерименту-розслідування отримували чималі гроші від народного депутата Сергія Рибалки.

«Темники», які містили інструкцію та інформацію, яку було потрібно озвучувати в засобах масової інформації щодо «АТБ» та Г. Буткевича особисто, будувалися на різних фейкових «історіях» про начебто «роботу» «АТБ» на окупованих територіях та начебто «дружбу» його співвласника з терористами та їхніми спонсорами. Дані інструкції не мали жодного документального підтвердження, крім багатої фантазії замовника – нардепа Сергія Рибалки, його помічників та «ідеологів», – йдеться у офіційній заяві, яку сьогодні активісти передали та зареєстрували в канцелярії ГПУ.

На думку політолога Костянтина Диканя після оприлюднення фактів політичної та економічної корупції народний депутат Сергій Рибалка буде змушений скласти свій депутатський мандат. «Сергій Рибалка має добровільно скласти депутатський мандат та добровільно відмовитися від депутатської недоторканості, аби забезпечити правоохоронцям усі можливості для проведення повноцінного та неупередженого слідства. Тільки так Рибалка може зберегти залишки реноме демократичного політика», – вважає політолог.

Активіст Дмитро Воронков заявив журналістам, що учасники експерименту зобов’язуються передати українським правоохоронцям усі гроші, які вони отримали від нардепа Сергія Рибалки через його помічників за виконання «брудного» PR-замовлення. «Усі гроші, а це, повірте, – немала сума, ми зобов’язуємося передати правоохоронцям у якості речових доказів факту підкупу та політичної корупції народного депутата та його команди», – додав Воронков.

Активісти заявили, що є відкритими до співпраці та готові до повномасштабних слідчих дій ГПУ.

«Ми, журналісти та експерти, що зафіксували зазначені факти, звертаємося до Генеральної прокуратури України з проханням провести ретельне розслідування політичної та економічної корупції, беззаперечні ознаки якої містяться у діях члена українського парламенту Сергія Вікторовича Рибалки.

Залишаємось максимально відкритими до співпраці та готові до повномасштабних слідчих дій ГПУ в рамках розслідування фактів, наведених у нашому зверненні», – йдеться у заяві експертів, яку після брифінгу офіційно передано та зареєстровано в канцелярії Генеральної прокуратури.

Блоги та ефіри цих активістів, де вони розповсюджували інформацію по «темникам» і зараз доступні за посиланнями, наприклад:  http://qha.com.ua/ru/ekonomika/dividendi-i-santimenti-atb-torguet-v-krimu-s-novim-brendom-pud/169257/ http://112.ua/video/konstantin-dikan-direktor-instituta-problem-radikalizma-gost-112-ukraina-25122016-222024.html http://kp.ua/politics/561772-set-atb-prodolzhaet-deiatelnost-y-rasshyriaetsia-na-okkupyrovannykh-terrytoryiakh-ekspert та інші.

Заява_1

Заява_2