Унікальне видання під такою назвою побачило нещодавно світ в одному із видавництв.

Художник-графік, майстер сучасного образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Тетяна Окальська ілюструвала глянцевий календар своїми графічними роботами, на яких зображено руїни замку у Кудринцях, печерний храм у Монастирку, дзвіницю у Сапогові, панський палац у Дзвенигороді, готичні костели в Озерянах і Лосячі, та ще багато історичних пам.яток краю.
Зізнається, що ідею видати календар виношувала декілька років. Найважче було віднайти кошти на видання, адже поліграфічні послуги видавництв сьогодні дуже дороговартісні. Однак у Тетяни Окальської є багато друзів і поціновувачів її творчості, які розуміють, що таланти потрібно підтримувати. За сприяння голів Борщівської районної ради та райдержадміністрації Івана Кобилянського і Людмили Юзьків, начальника відділу культури Ольги Журавінської, керівника апарату районної ради Павла Андрушківа, а також друзів – Олега Левицького, Петра Довгошиї та Аліни Фрайнд давню мрію художниці вдалось втілити у життя, заодно й продемонструвати усю красу Борщівського краю для гостей, туристів. Дуже приємно, що очільники району підтримали цей проект і продемонстрували розуміння.
Щоб дати коротенький опис кожної історичної пам`ятки, авторці календаря довелося перечитати стоси довідкової літератури, аби уникнути неточностей чи перекручень. На урочистій презентації художниця розповіла: у процесі роботи спілкувалася і радилася з багатьма людьми. Упорядкувати видання допомагали історики, журналісти, краєзнавці, науковці. Коли працювала на пленерах, часто підходили місцеві жителі і розповідали щось цікаве про костел чи церкву, дзвіницю чи замок. Багато почерпнула для себе і з цих розповідей.
Тетяна Окальська є активним членом художньо-мистецького об`єднання «Потік», що діє при Борщівському краєзнавчому музеї, організувала десять персональних виставок своїх робіт у Борщеві і різних містах України. Брала участь у багатьох колективних виставках. У 2006 та 2008 роках удостоєна дипломів ІІ і ІІІ ступенів мистецьких премій ім. Ярослава Музики. У 2013 році нагороджена ювілейною медаллю УПЦ КП « 1025 років хрещення Руси-України» – за відродження духовності.
Приємно, що і цьогоріч Тетяна Окальська, з нагоди 25-ї річниці незалежності України, була нагороджена ювілейною медаллю Президента України.

Ірина Мадзій
Фото авторки.

календар «Борщівщина у графіці Тетяни Окальської»

календар «Борщівщина у графіці Тетяни Окальської»

 

зліва направо: начальник управління культури Борщівської РДА Ольга Журавінська, голова райради Іван Кобилянський, Тетяна Окальська, керівник апарату райради  Павло Андрушків під час презентації календаря.

зліва направо: начальник управління культури Борщівської РДА Ольга Журавінська, голова райради Іван Кобилянський, Тетяна Окальська, керівник апарату райради Павло Андрушків під час презентації календаря.