У Книгу рекордів України зареєстровано у Рівному досягнення «Найбільша кількість вишитих вручну літер та знаків –  540542 – у текстах 24-ох рукотворних книг»  письменниці, авторки дитячих друкованих видань, лауреатки літературної премії імені Уласа Самчука Олени Медведєвої.

Такою нагородою оцінено її унікальний, єдиний в Україні доробок із вишитих книг. Серед них – повний текст драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки на 48 полотняних сторінках розміром 60 см х 42 см, таким же форматом – «Євангеліє від Івана», «Євангеліє від Марка», «Євангеліє від Луки», «Євангеліє від Матвія», збірки поезій Івана Франка «Народна пісня» та Ліни Костенко «Я поцілую мальву у щоку», а також «Кобзар» Тараса Шевченка 1840 року (розмір 36, 5 см х 26 см).

Створила і вишивані шедеври формату А-5 – польською мовою «Оду молодості» Адама Міцкевича, англійською – «Біблію».

Мисткиня також вишила за міжнародним стандартом мініатюрні книги розміром  – 9 см х 8 см  – у них вміщено уривки із творів Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка та з роману «Волинь» Уласа Самчука.

Олена Медведєва, яка утвердила власний стиль художньої ниткографії вишитого слова, вдруге увійшла до Книги рекордів України – раніше із вишиваним фоліантом «Євангеліє від Матвія».

Цьогорічний свій успіх майстриня присвятила 30-річчю незалежності України.

Віктор Мазаний.

На фото: Олена Медведєва із вишитим «Євангелієм від Матвія».

Сторінка «Євангелія від Івана».

Фото автора.

м. Рівне.

2