У неділю, 7 липня, на хуторі Кулеби біля Нараєва відбувся фестиваль патріотичної пісні «Чорна вишиванка». До пам’ятника Борцям за волю України присутні поклали запалені свічки, квіти й вінки шани. Священики відслужили панахиду-реквієм за полеглими Героями-повстанцями.

Почесними гостями фестивалю були дочка Головного командира УПА Романа Шухевича – Марія Шухевич, ініціатор та організатор проведення фестивалів «Чорна вишиванка», уродженець с. Стратин Рогатинського району, родич одного з героїв Кулебської трагедії Роман Лопушанський зі Львова, Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, народний депутат України Тарас Юрик, голова райдержадміністрації Ігор Гринкевич, заступник голови районної ради Роман Висоцький, краєзнавці, талановиті аматори сцени, представники влади й громадськості трьох областей – Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської, учасники АТО (ООС), пластуни, члени Всеукраїнського Братства ОУН-УПА, Молодіжної організації «Апостольська чота» з Городка Львівської області, громадські діячі, кандидати в народні депутати, співаки й поети, зокрема Олександр Шевченко (автор пісні «Чорна вишиванка»), Іван Кушнір, Ярослава Декалюк, Рожеріо Мелло, Степан Середа, Андрій Кришталь та багато інших.
На фестивалі виступили запрошені гості, талановиті співаки, а також аматори сцени Бережанщини, зокрема районного будинку культури та клубу с. Нараїв, Перемишлянського й Рогатинського районів Львівської та Івано-Франківської областей, які презентували чудові повстанські, сучасні патріотичні й народні пісні, цікаві літературно-музичні композиції. Виступи аматорів сцени глядачі зустрічали щирими оваціями та бурхливими оплесками.
Тут також було представлено експозицію військових відзнак УСС, ГА, Українського війська часів УНР, 1941 – 1952 р. р. (автор експозиції – член Українського філаристичного товариства Степан Пахолко).
Немає нічого вищого й світлішого, ніж пам’ять про Героїв, котрі віддали своє життя за Україну. Кулеби – одне зі святих місць героїчної слави, памяті незламних повстанців. А скільки ж їх іще на наших теренах, вшанованих і ще незвіданих…
Наші краяни пам’ятають, як у 1939 році сюди увійшли радянські війська, почалися примусова колективізація, репресії, вивезення родин до Сибіру. На спротив у селах Стратин та Добринів Рогатинського району сформувались підпільні групи ОУН, які вдавалися до збройного опору.
…У ніч із 21 на 22 лютого 1941 року енкаведисти провели масову облаву, щоби знищити підпільників, – хутір Кулеби оточили з усіх боків. У нерівному бою всі семеро повстанців героїчно загинули – Володимир Лопушанський (18 років), Максим Шуран та Григорій Шкапій (по 19 років), Богдан Гульовський та Іван Галай (по 21 р.), Василь Солтис (25 р.), Григорій Москаль (27 р.).
На місці загибелі підпільників на хуторі Кулеби ще в 1941 році земляки насипали символічну могилу. І хоч за радянських часів вона була сплюндрована, люди таємно відвідували її. Пам’ятник із тризубом героям-підпільникам споруджений у с. Стратин в 1942 році. Із приходом більшовиків стратинці перенесли його на кладовище, а тризуб закопали. У 1995 році пам’ятник відновили. А 2002-го один селянин під час оранки городу випадково знайшов і тризуб, який пролежав у землі 58 років…
12 липня 1997 року на місці трагедії відбулося освячення меморіального пам’ятника борцям за волю України – пам’ятної стели з сімома хрестами, що здалека нагадують птахів, які відлітають у вирій. Ініціатором його відкриття, основним проєктантом і виконавцем робіт був уродженець с. Нараїв, доцент Національного університету «Львівська політехніка» Юліан Павлів. На пам’ятнику є такий напис: «На цьому місці 24 лютого 1941 р. полягло сім патріотів України – членів ОУН. У нерівному бою із загоном НКВД вони пролили кров за нашу честь і волю. Вічна слава Героям!».
Відрадно, що проведення таких фестивалів, як «Чорна вишиванка» на хуторі Кулеби на славній Бережанській землі, є даниною шани нескореним українським звитяжцям. Слава Україні! Героям слава!

Тетяна Бідзіля.

.

1

3

4

6599

6600

6603

6605

6607

6610

6612

6617

6620

6630

6635

6640

6649

6652

6665

6669

66122

66412

66435

66460