Вчора, 30 квітня, у Чорткові відбулася знакова подія – у центрі міста, поблизу ринкової вежі з годинником, було відкрито перший в Україні (і світі!) пам’ятник німецькомовному письменнику, просвітителю та гуманісту Карлу Емілю Францозу.

За кошти, надані Урядом Федеративної Республіки Німеччина, тернопільський скульптор Роман Вільгушинський виготовив бронзове погруддя Карла Францоза та меморіальну дошку, які за рішенням Чортківського міського голови Володимира Шматька встановлено в історичній частині надсеретового міста.
Варто зазначити, що від самого ранку у Чорткові рясно дощило, але непогода не завадила взяти участь у відкритті бронзового погруддя кільком десяткам мешканців та гостей міста, серед них професор Чернівецького національного університету, літературознавець та перекладач Петро Рихло, німецька художниця Гельґа фон Льовеніх, Чортківський міський голова Володимир Шматько, голова ГО «Гельсінська ініціатива-ХХІ» Олександр Степаненко, представники міської влади, громадські активісти.
Як зауважив у своїй промові Петро Рихло, сьогоднішня подія у Чорткові має загальнонаціональний, і навіть – міжнародний вимір. Поява пам’ятника геніальному єврейському письменнику у Чорткові свідчить про те, що ми спроможні увібрати до національного культурного спадку творчість митців інших етносів, історично вкорінених в Україні.
Закінчився захід урочистим покладанням квітів.
Нарешті, хочеться сказати, пам’ять про свого геніального краянина Карла Еміля Францоза, який прославив наше місто у світах, належним чином вшановано і на бАтьківщині. Він поврнувся до рідного Чорткова у бронзі. Тепер на черзі – його повернення у книжках.
Після урочистої церемонії відкриття пам’ятника у РБК ім. Катерини Рубчакової самодіяльним студентським театром «Агапе» Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського вперше на чортківській сцені було представлено виставу за мотивами новели Карла Еміля Францоза «Ярмарковий день у Барнові». Ідея та постановка цієї вистави належать викладачці іноземної літератури коледжу пані Людмилі Чижишин.

.