«Сторінки нашої історії у живописі» – саме так називалася презентація робіт новодністровського художника Івана Сольського, яку зініціювала і провела 24 січня директор міського історичного музею Галина Разгонюк.

На персональній виставці, що діятиме упродовж 2 місяців, представлено більше 60 портретів та 45 малюнків пейзажного плану – експозиція ілюструє сторінки історії будівництва Дністровська ГЕС та портрети людей, що споруджували і згодом експлуатували гідроелектростанцію і творили місто.
Цікаво, що на зустріч із молодістю на відстані 30-35 літ прийшли новодністровці-герої представлених портретів. Серед тих, хто мовив своє вітальне і вдячне слово художнику, – перший директор ДнГАЕС Володимир Шевчук та головний інженер Володимир Москалюк, також помічник директора Дністровська ГАЕС Володимир Жук – теж володар портрету за авторством Івана Михайловича, котрий подарував митцю фотоколаж зі свого архіву, а ще – жителі міста, чиї портрети є серед представлених на виставці.
Емоції, враження, інтерес, цікавість, насолода, пізнання і, найголовніше, – укотре дякую долі, що берегинею нашого музею уже більше 10 літ є Галина Разгонюк! Не кожен здатен ініціювати, оцінити, спрямувати, організувати, згуртувати і зацікавити не лише героя зустрічі, а й численну аудиторію шанувальників і просто відвідувачів, котрі ще довго потім радо перебирають кожну струночку такого теплого родинного спілкування!
А ще – емоції переповнюють, бо за кожним малюнком, у кожному портреті Іван Михайлович зафіксував не просто події і стан душі будівничих Дністровська ГЕС-1 на відстані 30-ти літ! Майстер прожив і провідчував, перехвилювався і порадів за кожнісіньку таку мить історії становлення першої станції Дністровського каскаду та міста енергетиків!

Інна ГОНЧАР
Фото Володимира ЖУКА

.

_MG_4139 k