В  міській бібліотеці міста Гайдельберґ відбулася політична дискусія на тему «Війна в Україні – це агресія проти Європи» в якій взяв участь німецький письменник  Вінфрід Шнайдер –Детерс.

Зацікавлені політики, українські громади, читачі бібліотеки, представники молодіжних рухів,  не лише Гайдельберґу, а й інших міст з цікавістю слухали запрошених гостей заходу депутата Європарламенту  Міхаела Ґалера, професора Тюбінгенського університету історика з тематики країн східної Європи Клауса Ґестава, експерта з українського питання, письменника Вінфріда Шнайдера-Детерса.

Модератором заходу був заступник української громади міста Андрій Капроцький, який продемонстрував відео привітання від посла України в Німеччині Олексія Макеєва.

Мені, і як журналісту, і як письменнику була цікава позиція не лише присутніх офіційних осіб, а й тих, хто прийшов на зустріч. Під час тижня Європи у Німеччині  на всіх рівнях особливо гостро обговорюється питання вторгнення в Україну чужинців з росії, які прийшли на землі суверенної держави з війною. Стратегічна ціль ворога –  знищити українську державність як таку.

З вуст депутата, професора університету, письменника звучала центральна думка: Путін порушив порядок Європи і невідомо що від нього можна чекати. Під загрозу потрапляють всі Європейські держави. Повинно бути чітке розуміння, якщо не знищити ворога, буде намагання путіна знищити всю Європу.

Сподобалася чітка позиція усіх виступаючих проти російського диктатора.

Кожен наголошував на тому, що особливо важлива допомога Україні озброєнням, боєприпасами. Це робить Німеччина на чолі з канцлером Олафоом Шольцем.

Всі виступаючі висловлювалися за те, щоб Україну прийняти до НАТО.

Приємно чути, що доповідачі знають про нашу країну та її керівництво не з чужих слів. Професор Тюбінгенського університету історика з тематики країн східної Європи Клауса Ґестві  президент  України Володимир Зеленський нагородив державною відзнакою.

Депутат Європарламенту Міхаель Ґалер, говорив про постійну вимогу путіна: збереження слов’янських територій під однією владою. «Після  відвідин Олімпіади у Китаї, путін поставив вимоги перед Америкою та НАТО про виведення армії з Європи, щоб від Владивостоку і до Португалії панувала одна влада», – таке доповнення надійшло від учасників заходу.

За місяць до початку війни був у Маріуполі. Розповідав про звірства, які влаштували окупанти на чужій землі під час війни.

Вінфрід Шнайдер Детерс, експерт з українського питання, письменник, колишній лідер Фонду Фрідріх-Еберт  занурився у минуле і наголосив, що президент росії путін хотів вирішити отриманий «український конфлікт», який насправді є не громадянською війною, а російською війною на виснаження проти України, на своїх умовах: через де-факто незалежну «автономну» частину Донбасу в складі української держави – як важіль російського політичного впливу. Нині розв’язав повномасштабну війну, яка впливає на хід історії, економіку Європи. Письменнику належить двотомник, у якому розповідається про анексію Криму і повстання на майдані 2013-2014 років.

Присутні охоче брали участь у дискусії, яка стосувалася війни, внутрішньої і зовнішньої політики, обговорювали важилі, на які потрібно натиснути, щоб закінчити війну перемогою України.

Супротив українського війська вражає увесь світ, який дивиться з надією на нашу армію. Не дивно, що у залі не раз лунало гасло «Слава Україні!».

 Віра Марущак  письменник, журналіст.

20230512_180302

20