Громадські активісти тестують новий сервіс освітнього моніторингу шкіл України на основі відкритих даних наповненості загальноосвітніх шкіл, їх спеціалізації, рейтингу ЗНО за предметами тощо.

Сервіс має назву «Відкрита школа» та покликаний спростити пошук школи у містах країни.

Автори ідеї проекту – активісти громадської організації «Інститут успішного міста».

«Період навчання в школі має величезний вплив на становлення особистості дитини, тому до вибору навчального закладу батькам слід підходити з усією відповідальністю. Наразі в Україні люди стикаються з необхідністю зібрати чимало інформації про навчальні заклади. Для того щоб обрати школу, в яку віддати чи перевести дитину, батьки вже за кілька місяців починають самостійно обходити школи, щоб дізнатись необхідні дані (спеціалізацію, рейтинг школи, наповненість класів, зручність добиратися дитині додому тощо). З новітніми технологіями це набагато простіше зробити. Для цього дані повинні бути відкритими і це дуже важливо», – зазначають активісти.

Автори ідеї зазначають, що за допомогою сервісу кожний буде мати можливість оперативного доступу до єдиної бази зведених даних з необхідною інформацією, де можна буде візуально побудувати та побачити рейтинги шкіл за результатами ЗНО за різними предметами, прокласти найближчий маршрут до школи, подивитися наповненість класів та наявність вільних місць, дізнатися про спеціалізацію шкіл та класів, а також почитати відгуки про той чи інший навчальний заклад.

«Наразі сервіс запущений у тестовому режимі та має інформацію по школам обласних міст.  У майбутньому планується розширення системи внесенням інформації про дошкільні навчальні заклади, позашкільні навчальні заклади, заклади професійно-технічної освіти, вищі навчальні заклади. В цьому випадку система буде повністю охоплювати всі ланки освітньої системи», – підкреслюють активісти.

З прототипом можна ознайомитися тут: http://open-school.uspishnemisto.com.ua/

Сервіс запущений у рамках конкурсу міських сервісів на основі відкритих даних Apps4CitiesChallenge проекту «Дані міст/Apps4Cities». Наразі триває фінальне голосування за проекти. Проголосувати за проект «Відкрита школа» можна за посиланням: https://danimist.org.ua/uk/projekt/vidkryta-shkola